11:59 / 11.10.2023 Экономика

Зеленський анонсував запуск зернового коридору через Молдову та Румунію

Фото: president.gov.ua

Найближчим часом розпочне роботу ще один зерновий коридор - продовольство з України експортуватимуть через Молдову до Румунії. Про це президент України Володимир Зеленський повідомив у відеозверненні за підсумками візиту до Румунії.

Уже робимо критичний внесок у глобальну продовольчу безпеку завдяки співпраці в дунайських портах і на сході Чорного моря. Буде більше співпраці.

Розширюємо наші транспортні коридори, буде більше робочих місць і економічних можливостей. Сьогодні підписали спільну заяву президентів, яка окреслює, як будемо далі ми рухатися.

Третє: уже незабаром відкриємо рух - нову гілку залізниці через Молдову, яка стане новим транспортним коридором.

Також глава держави повідомив про "хороші домовленості щодо зброї", однак не став розкривати подробиці. Сказав лише "снаряди - плюс, посилення ППО - плюс".

У Румунії створюється Центр підготовки пілотів для F-16, і "українські пілоти будуть серед перших, хто навчатиметься".

Зернова угода - угода між Україною, росією, Туреччиною та ООН про вивезення зерна з чорноморських портів України (Чорноморськ, Південний та Одеський порт), підписана 22 липня 2022 року. Вона неодноразово продовжувалась.

BAGNET нагадує, 17 липня кремль не продовжив угоду щодо безпечного вивезення українського зерна через гуманітарні коридори у Чорному морі. 

19 липня росія пригрозила, що з 20 липня всі судна, які прямують до чорноморських портів України, будуть розглядатися як потенційні перевізники військових вантажів. 20 липня Міноборони України дзеркально пригрозило рф через погрози суднам у Чорному морі.

10 серпня Україна Військово-морські сили України оголосили про відкриття тимчасових коридорів для суден, які йдуть з трьох чорноморських портів: Одеса, Чорноморськ та Південний. 

Підготував: Сергій Дага