14:31 / 06.09.2023 Экономика

Країни ЄС не можуть дійти згоди щодо заборони зерна з України, – Телус

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Польща, Угорщина, Болгарія, Румунія та Словаччина не можуть дійти згоди щодо заборони імпорту української агропродукції, термін дії якої спливає 15 вересня.

Про це повідомив міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус, передає RMF FM.

За його словами, країни хочуть, щоб список забороненої продукції з України був "гнучким": продукт може бути вилучений зі списку, якщо його імпорт є бажаним, або ж може бути доданий новий продукт у разі надмірного імпорту.

Однак, на його думку, така концепція відкриває поле для торгу. Це означає, що п’ять країн вже не можуть твердо стояти за списком ЄС наразі заборонених чотирьох продуктів, до якого входять пшениця, кукурудза, насіння соняшнику та ріпаку.

"У нас є невелика проблема з Болгарією", – зазначив Телус і повідомив, що Болгарія хоче, щоб насіння соняшнику було вилучено зі списку, оскільки болгарські переробники потребують його імпорту з України. Натомість вона хотіла б включити до списку "сухе молоко".

Він додав, що обговорення щодо цього ще тривають, бо Польща, своєю чергою, хоче включити до списку малину або мед.

BAGNET нагадує, що Угорщина хоче продовження заборони ЄС на внутрішній продаж українського зерна у п’яти країнах-членах Євросоюзу, що межують з Україною.

Втім, якщо ЄС не продовжить цей захід після 15 вересня, то країна введе національну заборону.

Підготував: Сергій Дага