10:05 / 28.08.2023 Экономика

Україна відреагувала на рішення п'яти членів ЄС щодо заборони ввезення зерна

Ілюстративне фото з відкритих джерел

МЗС України розкритикувало позицію п'яти країн Європейського Союзу, які виступили за продовження заборони на експорт українського зерна. Про це йдеться в офіційному пресрелізі відомства.

Зокрема, влада Польщі, Румунії, Словаччини, Болгарії та Угорщини підтримали продовження заборони на експорт зерна з України після 15 вересня, коли спливає термін обмежень ЄС щодо Києва.

МЗС України назвало це рішення "категорично неприйнятним", яке викликає нерозуміння української влади.

"Викликають повне нерозуміння та наміри додати до переліку заборонених до імпорту товарів та інші категорії української продукції. Такі односторонні обмеження не відповідають духу та букві Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та принципам та нормам Єдиного ринку ЄС", - йдеться у пресрелізі дипломатичного відомства.

МЗС України також закликало керівництво ЄС та п'яти країн знайти спільний консенсус, ґрунтуючись на законодавстві Євросоюзу та Угоди про асоціацію. Відомство також зазначило, що деякі із зазначених держав раніше отримали "посилене фінансування відповідних секторів з європейського бюджету", тому їхня позиція щодо продовження заборони здається неаргументованою.

Підготував: Сергій Дага