14:12 / 14.08.2023 Экономика

В Україні відремонтували понад 50% атомних енергоблоків

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Ремонтна кампанія української енергосистеми йде за планом: відремонтовано 5 атомних енергоблоків, ще 4 перебувають у ремонті, також полагоджено 62% енергоблоків ТЕС і 70% ТЕЦ.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль,  передає "Економічна правда".

"Розуміємо високу ймовірність, що росіяни продовжать масштабні атаки на енергосистему. По АЕС: відремонтовано 5 атомних блоків, ще 4 у ремонті. По ТЕС: відремонтовано 62% енергоблоків від запланованих. По ТЕЦ: відремонтовано 70%", – написав премʼєр. 

Крім того, відремонтовано та перебувають в ремонті 32 агрегати ГЕС. "Укренерго" на майже 80% відремонтувало магістральні мережі. Високовольтні підстанції вже відновлені до рівня довоєнного стану.

За словами Шмигаля, формується багаторівневий захист для енергетичних об’єктів. 

Також було виділено 4,8 млрд грн  регіонам з Фонду ліквідації наслідків агресії. Кошти підуть на відновлення житлових будинків, закладів освіти, лікарень, об’єктів енергетики й водопостачання, будівництво укриттів. 

Прем'єр додав, що уряд розширив програму обміну ламп розжарювання.

"Розширюємо програму обміну ламп розжарювання на світлодіодні, яку Уряд реалізує спільно з Євросоюзом. Тепер нею зможуть скористатися заклади культури, органи соцзахисту, ОСББ, бібліотеки та музеї, спортивні організації та інші. Мета – замінити 50 млн ламп, щоб знизити навантаження на енергосистему", – зазначив Шмигаль. 

Підготував: Сергій Дага