12:56 / 02.06.2023 Экономика

РФ заблокувала реєстрацію флоту до всіх портів України

Фото: president.gov.ua

Зернова ініціативна була повністю зупинена, адже російська федерація заблокувала реєстрацію вхідного флоту до всіх портів України. Про це повідомляється у Facebook Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

"Спільний координаційний центр (СКЦ) в Стамбулі оголосив про неможливість складання інспекційного плану на 1 червня через чергову безпідставну відмову російської делегації реєструвати вхідний флот до участі в ініціативі", – йдеться у повідомленні.

30 й 31 травня росія без жодних пояснень зареєструвала лише 1 вхідне судно на порт "Чорноморськ", тоді, коли інші сторони СКЦ підтвердили до участі в Чорноморській ініціативі 10 суден на три порти. 

Наразі в черзі на інспекцію в територіальних водах Туреччини очікують 50 суден, на які необхідно завантажити 2,4 млн тонн продовольства для світу. Деякі судна очікують на інспекцію вже більше ніж 3 місяці. Це, зі свого боку, 1 млрд збитків, які позначаються на кінцевій вартості продовольства для світу.

"Українська делегація направила лист до Секретаріату СКЦ з вимогою відновити повноцінну роботу в складі 3 інспекційних команд та 9 інспекцій на день, як того вимагають процедури СКЦ. Українські інспектори наразі перебувають в СКЦ та готові негайно приступити до роботи в разі відновлення реєстрації суден", – зазначається у повідосленні.

Підготував: Сергій Дага