19:34 / 08.08.2022 Экономика

Чому вітчизняний бізнес страждає через державу та як АРМА пов’язана з махінаціями чорних ділків?

Хитрість рейдерів у співпраці з держструктурами вже не дивує український бізнес. Махінації «ділків» часто замовчують, однак за деякі схеми правоохоронні органи таки беруться. Наприклад, вже не раз у скандалах було спаплюжено ім’я Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів. Хоч це агентство створили не так давно – у 2015 році – воно неодноразово фігурувало у багатьох скандалах та судових справах. 
Так, нещодавно завершилось слідство, над яким правоохоронці працювали більше року. Йдеться про крадіжку з рахунків АРМА майже 400-сот тисяч доларів. Тоді відомство втрапило у грандіозний скандал – правоохоронці провели півсотні обшуків: слідчим вдалось вилучити і арештувати документи, кошти, "чорнову бухгалтерію", зброю та навіть коштовності, машини та нерухомість.
 
Винними виявились 6 осіб, серед яких троє – топпосадовці відомства. А саме: вже колишній голова АРМА Віталій Сигидин, його заступник Володимир Павленко та керівник Управління менеджменту активів Вахтанг Бочорішвілі. Варто зазначити: як тільки слідство передає конфісковане майно будь-якої компанії в АРМА, в агенції ці активи мають направити за конкурсом в тимчасове управління або продати усе на аукціоні. А у разі виправдувального рішення – майно мають повернути власнику.
 Підробивши судовий вирок про нібито зняття арешту з коштів, посадові особи в АРМА, незаконно перерахували гроші на банківський рахунок фізичної особи, яка не мала до коштів жодного стосунку. Потім суму поділили між собою. І це не єдина тіньова схема агентства, яку викрили правоохоронці. 
 
Скандал набув широкого розголосу у пресі, однак чинний т.в.о. голови АРМА Дмитро Жоравович навіть не намагався провести службове розслідування стосовно дій його ексколег. Більше того - Рахункова палата України оцінила діяльність АРМА за останній рік і з’ясувала: лише за листопад-грудень 2021 року Жоравович виплатив рекордну грошову суму усім працівникам - понад 31 мільйон гривень заробітної плати, а собі нарахував аж 425,6 тисячі гривень – дивовижна щедрість, за чужий рахунок. Варто зауважити, що обшуки в АРМА проводять систематично. 
 
Наприклад, нещодавно слідчий суддя Вищого антикорупційного суду відправив колишнього топменеджера АРМА на тримання під вартою. Експосадовцю інкримінують корупцію при торгівлі арештованим майном. 
Саме тоді як високопосадовці крадуть мільйони у Держави та намагаються присвоїти кошти добросовісних компаній – підривається не тільки авторитетність правоохоронної системи України, а й довіра міжнародних інвесторів до державних установ, пов’язаних з боротьбою проти корупції.
 
Так і зупиняється робота вітчизняних підприємців через недобросовісну діяльність таких агенцій. Часто активи чийогось бізнесу, над яким працювали десятки років, потрапляють до «лап» чорних ділків, але точно не до державної казни. А тисячі робітників просто залишаються без роботи. Та ще й в такий складний період, коли економіку країни необхідно підіймати.
Державі а також правоохоронним органам слід більш відповідально ставитись до розгляду справ, відносно вітчизняного бізнесу, особливо в тих випадках, коли йдеться незаконне рейдерство. Адже зараз, особливо в умовах агресії, кожне робоче місце на вагу золота, а втрата економічної спроможності країни може призвести до непоправних наслідків.