15:43 / 19.08.2023 Чернигов

Вибух у центрі Чернігова: яка кількість жертв та постраждалих (відео)

Фото: t.me/mvs_ukraine

У суботу, 19 серпня, у Чернігові пролунав вибух у центрі міста. Внаслідок обстрілу є поранені та загиблі. У МВС повідомили деталі. 

Чернігів. Суботній святковий ранок. Люди йшли з церкви з корзинками посвячених яблук… 

Станом на 13:00 відомо про 42 постраждалих внаслідок російського удару по Драмтеатру в Чернігові. 

Загинуло 5 осіб. 

Травмовано 37 людей, серед яких 11 дітей. Усім надається медична допомога.

В ефірі телемарафону виконувач обовʼязків мера Чернігова Олександр Ломако розповів про перші деталі удару рф по центру Чернігова прямо з місця подій. 

"Зараз всі служби працюють на місці, розчищають територію, ділянка, де був вибух, перекрита для цивільних, щоб вони не перешкоджали роботі техніки, яка ліквідує наслідки влучання", - зазначив він. 

На жаль, вже є інформація підтверджена про 37 травмованих, серед них діти. На жаль, серед них є й у важкому стані, 11 людей зараз у лікарнях міста. Попередньо, є інформація про 5 загиблих. Я хочу сказати, що це черговий приклад військового злочину рф про цивільного населення, тому що це центр міста. За Драмтеатром, в який був приліт, є парк, в якому завжди гуляє багато дітей з батьками, поряд багато ресторанів з літніми майданчиками та це посеред дня, зрозуміло, що в центрі міста було багато людей. 

Також він розповів, чи перебували люди всередині Драмтеатру, чи були навколо у парку:

Да, були люди всередині. По ситуації всередині по травмованих або загиблих у мене інформації немає, тому що частина з них спустилася в укриття прямо там. По загиблим і травмованим ту інформацію, яку дають спецслужби - це люди, які були біля Драмтеатру, це або уламки, або вибухова хвиля. Дуже багато будівель біля Драмтеатру постраждали, є уламки ракети і уламки будівель. 

Також він прокоментував, яка саме це була ракета:

Я не хочу коментувати специфічну інформацію, це ракета, яка саме - краще повідомлять військові. 

Крім того, Ломако розповів, чи організована медична допомога:

Лікарні працюють, приймають поранених, пожежники, ДСНС, поліція...всі служби на місці, все, що потрібно роблять. Зараз розгортається намет для психологічної підтримки постраждалих. Ця частина міста перекрита, прохання уникати рух центром міста - це перешкоджає роботі технік. 

Також в ефірі телемарафону міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив про те, що кількість жертв зросла.

На цей час ми маємо 42 жертви цієї трагедії, це попередні дані, тому що люди звертаються за медичною допомогою. 6 осіб, на жаль, загинули.

"5 хвилин тому прийшла інформація що в лікарні померла дівчинка 6 років, її мама знаходиться у вкрай важкому стані, 36 осіб поранено, вони в медичних закладах, серед них і поліціянти і працівники судових органів. Це все цивільні люди, які або знаходились на центральній площі м. Чернігова, або йшли після освячення фруктів з найближчої церкви", - додав він.  

На даний момент всі медзаклади працюють у повному режимі, люди звертаються, ми їх приймаємо, вислуховуємо. Тут вже і волонтери медичні працівники, працюють всі рятувальники, вже приїхали й працівники прокуратури, СБУ, які документують цей варварський злочин, терористичну атаку на цивільні обʼєкти і населення. 

"Ракета попала безпосередньо в Палац культури в центрі міста, звичайно, що люди уже збиралися і в сусідніх кафе і в магазинах. Дахи сусідніх будинків старої частини міста знищені", - сказав Клименко. 

Також він розповів про стан виживших та постраждалих:  

На даний момент дівчинка, яка померла - це шоста жертва 6 років. Патрульні поліцейські намагалися надавати їй першу допомогу, наклали турнікет, дуже велика втрата крові була. Лікарі, на жаль, не змогли її спасти, її мама у вкрай важкому стані. Є люди, які потребують хірургічної допомоги. 

Підготував: Сергій Дага