14:12 / 24.04.2023 Чернигов

У Чернігові знайшли унікальні поховання Київської Русі

Фото: ua.depositphotos.com

Археологи у Чернігові виявили стародавні поховання на місці могильника часів Київської Русі. Про це повідомив археолог Ігор Ігнатенко.

За його словами, стародавні поховання на місці могильника часів Київської Русі, де раніше фахівцям вдалося виявити курганні поховання, виконані за язичницькими обрядами.

Відомо, що унікальну знахідку змогли виявити під час ремонтних робіт та розкопки траншеї водопроводу на вулиці Любецькій.

"Про те, що тут знаходився могильник, дослідники дізналися у 2019 році, коли біля Палацу Хіміків були знайдені ґрунтові поховання давньоруських часів. У наступні роки кількість розкопаних стародавніх могил збільшилася, були знайдені й залишки язичницьких курганів. Курганні насипи стояли вздовж великих доріг, виходів із міста. Цікавим спостереженням було те, що курганні поховання розкопані в цьому місці, є досить пізніми", - продовжив археолог і додав, що подібні відкриття дозволяють міркувати про те, що чернігівці не одразу прийняли християнство, оскільки ховали своїх померлих під курганами.

За словами Ігнатенка, зараз вченим важко сказати, чи були виявлені поховання прив'язані до такого "поясу могил", чи вони відносилися до старовинної Любецької дороги.

Археолог також зазначив, що протягом ХІ століття у язичників кардинально змінювалися традиції "прощання" з померлими. Спочатку предки відмовилися від практики спалювання тіла, а згодом у могилах фахівці почали знаходити менше тіл людей та тварин, яких спеціально вбивали для ритуалу.

Підготував: Сергій Дага