21:10 / 22.05.2024 Происшествия

Спостерігачі підтверджують, що армія окупантів прорвалась у Часів Яр

російські війська просунулися в Часовому Яру, повідомив проєкт DeepState в ніч проти 22 травня. Судячи з карти, агресор зайняв східну околицю мікрорайону Канал і просунувся вздовж вулиці Зелена – це ділянка біля адмінмежі міста.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що росія скористалася операцією на півночі Харківщини, щоб активізувати наступ на Часів Яр. У звіті від 21 травня Інститут зазначає, що темпи просування армії рФ на напрямку Вовчанська та Липців сповільнилися після перших днів швидкого тактичного просування. Активність агресора із захоплення Часового Яру навпаки лише посилилася, йдеться у звіті.

На думку аналітиків, це свідчить про те, що головною метою російського наступу на півночі Харківської області було відволікти ЗСУ від театру бойових дій на Донбасі.

Крім того, Інститут вивчення війни підтвердив просування армії рф у південній та центральній частинах Кліщіївки, селі на південний схід від Часового Яру. Раніше рашистські джерела заявляли про повну окупацію населеного пункту, але аналітики не бачать тому підтвердження. За даними Інституту, українські військові все ще контролюють панівну висоту тут.

Найгарячішим залишається Покровський напрямок. За даними українського Генштабу, саме на цю ділянку припадає найбільша кількість бойових зіткнень – минулої доби агресор 37 разів намагався прорвати оборону ЗСУ. На цьому напрямі, як повідомляє DeepState, армія рф просунулась біля Сокола, Нетайлового та Соловйового.

Підготувала: Ніна Петрович