00:01 / 05.04.2024 Происшествия

Дружина і мама працівника кіберполіції раптово розбагатіли, - розслідування (відео)

Дружина голови департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка у грудні 2023 року придбала квартиру на столичному Печерську. Ринкова ціна такого житла — понад 20 мільйонів гривень. Офіційної зарплати посадовця на таке житло не вистачило б. Натомість його дружина заробляє мільйони як ФОП, але про свою діяльність говорити не хоче.

Як розповідається у новому розслідуванні "Слідства.Інфо", з декларації головного кіберрозвідника країни Іллі Вітюка, його дружина Юлія під час повномасштабного вторгнення стала власницею квартири в будинку преміумкласу.

Ілля Вітюк разом зі своєю дружиною Юлією
Ілля Вітюк разом зі своєю дружиною Юлією

Квартиру на 195 квадратних метрів Юлія Вітюк придбала у грудні 2023-го. Квартира такого розміру з ремонтом у цьому ЖК може коштувати майже 1,5 мільйона доларів.

Скріншот сайту з продажу нерухомості
Скриншот сайту з продажу нерухомості

На сайтах з продажу нерухомості квартири без ремонту в цьому ЖК коштують приблизно 3 тисячі доларів за квадратний метр. Це майже втричі більше за середню ціну у столиці.

Неважко підрахувати, що Юлії Вітюк треба було сплатити 585 тисяч доларів за її квартиру без ремонту. Або 21,5 мільйона гривень за курсом на момент купівлі.

В офіційному документі — декларації Вітюка — вказано, що ця квартира придбана за 12 мільйонів 800 тисяч гривень.

Скріншот з декларації Іллі Вітюка
Скриншот з декларації Іллі Вітюка

Тобто вказана у декларації ціна майже вдвічі менша за ринкову.

Та навіть на цю квартиру в Іллі Вітюка не вистачило б офіційного заробітку – його зарплата становить 1,8 мільйона на рік. Натомість бізнесом займається його дружина Юлія. Невдовзі після того, як Вітюк обійняв нинішню посаду Юлія Вітюк відкрила ФОП, через який отримала 9,4 мільйона гривень прибутку у 2022 році і 13,4 мільойна гривень — у 2023. Торік, як бачимо з декларації посадовця, у подружжя народилася дитина. Проте це не позначилося на заробітках дружини.

Як зазначається, про діяльність свого ФОП та про дороговартісну квартиру Юлія Вітюк відмовилася спілкуватися з журналістом "Слідства.Інфо". Жодних даних про юридичні послуги, за які Юлія Вітюк отримує понад 1 мільйон гривень на місяць, журналістам знайти не вдалося — ані адреси офісу, ані контактних даних для клієнтів.

Як зазначають журналісти, мати Іллі Вітюка має дві квартири  у столичних ЖК. Одна з них - на дніпровській набережній на лівому березі Києва. Двокімнатну квартиру жінка придбала у 2013 році. Сьогодні вартість подібної на ринку - 177 тис. доларів. Друга квартира - у парковому комплексі майже в середмісті столиці.

Журналісти-розслідувачі підрахували, що дружина і матір Вітюка володіють нерухомістю на 25,5 млн грн за ринковою вартістю.

Підготувала: Ніна Петрович