06:29 / 23.03.2024 Происшествия

Росія не готує операцію з оточення Харкова, - ISW

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Планована наступальна операція російських військ у Харкові зазнає значних труднощів, як для самого російського війська, що здійснює її, так і для загальної російської кампанії в Україні.

За даними Інституту вивчення війни, наразі не спостерігається жодних ознак підготовки такої операції з боку російських військ.

Звіти російських ЗМІ підтверджують, що окремі російські чиновники висловили надію на збільшення чисельності військ, що мало б допомогти оточити Харків. Проте, джерела зазначають, що новобранці та резервісти, які були мобілізовані, можуть бути використані тільки для допоміжних функцій або як прикордонні війська.

Адміністрація російського диктатора повідомила, що для проведення операції з оточення Харкова російським військам потрібно додатково 300 тисяч військовослужбовців. Проте, за даними ISW, ця операція виявилася б надзвичайно складною, оскільки потребує тривалих переміщень відкритою місцевістю, які російські війська не проводили з початку вторгнення.

Звіти також показують, що наразі російські війська активно діють вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна з метою вийти до річки Оскіл у Харківській області. Однак, навіть якщо ці зусилля будуть успішними, перспективи просування російських військ у Харківську область залишаються дуже складними.

BAGNET нагадує, в Україні не має військових НАТО, а ті країни, які хочуть їх відправити мають дійти спільного рішення з Альянсом, заявив голова Військового комітету НАТО Роберт Бауер.

Підготував: Сергій Дага