18:31 / 14.03.2024 Происшествия

Помер історик і етнограф, який очолював експедицію до зони відчуження ЧАЕС

Помер український етнолог, доктор історичних наук та професор кафедри етнології Львівського національного університету імені Івана Франка Михайло Глушко. 

Науковець відійшов у засвіти 13 березня на 69-му році життя. Сумну звістку повідомило видання Локальна історія.

«Все своє життя вчений самовіддано працював на нині української народознавчої науки. Його монографії («Шляхи сполучення і транспортні засоби в Українських Карпатах другої половини XIX — поч. XX ст.», «Генезис тваринного запрягу в Україні (Культурно-історична проблема)», Народознавчі студії в Науковому товаристві імені Шевченка, «Філарет Колесса і Наукове товариство імені Шевченка у Львові»), навчальні посібники («Методика польового етнографічного дослідження», «Історія народної культури українців») та численні статті з різних проблем етнології, історії, археології, фольклористики, лінгвістики й історіографії заслужено здобули професорові Глушку авторитет одного з провідних українських етнологів», – йдеться в повідомленні.

У 1994 році Михайло Глушко очолив експедицію до Чорнобильської зони, з якої розпочалися щорічні історико-етнографічні дослідження радіоактивно забрудненого Поліського краю. 

Загалом він організував, керував та брав участь у більш ніж тридцяти історико-етнографічних експедиціях, під час яких було досліджено Бойківщину, Гуцульщину, Лемківщину, Надсяння, Опілля, Покуття, Поділля, Волинь, Середнє Подніпров’я, Західне Полісся та інші етнографічні райони України.

Зібрав майже півтори тисячі українських народних пісень, десятки казок, легенд, переказів і народних оповідань, сотні прислів’їв і приказок тощо, які і досі не опубліковані.

Підготувала: Ніна Петрович