11:59 / 18.01.2024 Происшествия

ДБР передало до суду матеріали щодо причетних до вбивства активістів Майдану

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Працівники Державного бюро розслідувань (ДБР) завершили розслідування кримінального провадження щодо 20 колишніх міліціонерів "Беркут", які застосували вогнепальну зброю проти учасників мирних акцій протесту 20 лютого 2014 року.

Інформацію про це Державне бюро розслідувань опублікувало на офіційному сайті.

"Слідством встановлено, що вказівку застосувати зброю надав колишній Президент України, який намагався у будь-який спосіб залишитись при владі. Перебуваючи у резиденції “Межигір’я”, він через урядовий зв’язок віддав злочинний наказ Міністру МВС на застосування працівниками правоохоронних органів вогнепальної зброї до мирних учасників акції протесту", – повідомляє ДБР.

Виконавцями стали 20 колишніх міліціонерів роти спеціального призначення ПМОП “Беркут”, підпорядкованого ГУМВС України в м. Києві. Напередодні їм видали вогнепальну зброю та боєприпаси.

Зазначається, що співробітники роти у взаємодії з працівниками інших підрозділів на вул. Інститутській застосували до беззбройних активістів вогнепальну зброю. Після чого за вказівкою командира стали відходити на заздалегідь підготовлену позицію – бетонні блоки, що перекривали вхід на територію урядового кварталу.

В укриттях спецпризначенці продовжили здійснювати прицільні постріли на ураження мітингувальників, які не вчиняли жодних протиправних дій. У результаті застосування зброї правоохоронці вбили 48 та поранили 90 учасників акцій протесту, серед яких і особи, які намагались надати допомогу постраждалим.

Намагались позбутись доказів

За інформацією слідства, лише вранці наступного дня після прийняття Верховною Радою рішення про повернення спецпідрозділів до місць постійної дислокації бійці спецроти відійшли з зайнятих позицій.

Побоюючись наслідків свого злочину, зброю викрали та пошкодили. Зокрема, певна частина була втоплена у водоймі на території одного з районів Києва. У ході розслідування частина зброю знайшли та ідентифікували, хоча злочинці намагались знищити її нумерацію.

"Обвинувальний акт щодо 9 беркутівців сьогодні направленодо суду для розгляду за спеціальною процедурою, у зв’язку з переховуванням обвинувачених на території країни-агресора та набуття її громадянства. Відносно обвинувачених заочно обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а також вжито заходів щодо розшуку їх майна та накладення на нього арештів", – йдеться у повідомленні.

Попереднє слідство

ДБР повідомило, що не дивлячись на те, що подавались клопотання про надання міжнародно-правової допомоги для встановлення місця перебування та затримання підозрюваних, рф повертала їх без виконання, з мотивів перебування останніх у громадянстві країни-агресора. Встановлено, що один з “беркутівців” загинув у 2019 році, вступивши до лав терористичної організації “Вагнер”.

Водночас 4 жовтня 2023 року до суду було скеровано обвинувальний акт щодо 10 колишніх високопосадовців — організаторів вчинення розстрілів учасників акцій протесту 18-20 лютого 2014 року на чолі з колишнім Президентом України.

Слідчими ДБР, за результатами досудового розслідування, проведеного 25 травня 2023 року, Голосіївським районним судом м. Києва до 10 років позбавлення волі заочно засуджено колишнього заступника керівника одного з управлінь МВС України, який був причетний до знищення та приховування зброї, з якої розстрілювали активістів 20 лютого 2014 року.

Підготував: Сергій Дага