13:53 / 17.01.2024 Происшествия

СБУ викрила російського інформатора, який шпигував за бойовими літаками ЗСУ

Кіберфахівці Служби безпеки України виявили та затримали ще одного інформатора російських спецслужб. Він збирав розвіддані про Повітряні сили ЗСУ на території Кіровоградської області. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

"Насамперед його цікавили напрямки і частота польотів українських бойових літаків, у тому числі фронтових бомбардувальників та винищувачів", – зазначається у повідомленні.

СБУ зазначає, що зловмисник намагався виявити оперативні аеродроми військової авіації, пункти управління та склади з боєприпасами Збройних сил України.

Отримані відомості фігурант надсилав до Телеграм-каналів, які були створені спецслужбами рф для збору розвідувальної інформації про українських захисників. Щоб маскувати свої злочинні дії він періодично змінював нікнейм профілю у месенджері та використовував проксі-сервер для анонімізації.

"Співробітники СБУ задокументували факти незаконної діяльності фігуранта і затримали його у власному помешканні. Під час обшуків за місцем проживання фігуранта виявлено комп’ютерну техніку та мобільний телефон із доказами злочинних дій", – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, російським інформатором виявився мешканець Кропивницького, який понад 3 місяці тому потрапив у поле зору російських спецслужб через свої антиукраїнські дописи у соцмережах.

Для збору розвідінформації зловмисник самостійно об’їжджав території Кіровоградської області та приховано фіксував військові об’єкти Сил оборони.

Зазначається, що додаткову інформацію він “випитував” у своїх знайомих та місцевих.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру:

  • за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ).

Чоловіку обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Йому загрожує до 8 років тюрми.

Підготував: Сергій Дага