01:12 / 09.01.2024 Происшествия

На Херсонщині виявили "заступницю голови виборчкому рф"

Правоохоронці в Херсонській області затримали "заступницю виборчого комітету рф", яка у 2022 році допомагала окупантам. Їй загрожує 10 років в'язниці. Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України.

Фігуранткою є мешканка села Борозенське Бериславського району, яка після захоплення населеного пункту добровільно пішла на співпрацю з агресором. За це її призначили "заступницею голови виборчої комісії РФ" на території громади.

Після цього колаборантка організовувала масово-агітаційні заходи на підтримку "приєднання" регіону до росії. Зокрема вона розміщувала у "виборчкомі" та громадських місцях пропагандистські листівки із символікою країни-агресора.

Також фігурантка готувала списки місцевих мешканців для їхнього примусового залучення до зрежисованого голосування, щоб створити видимість максимальної явки громадян на фейковому заході.

Зловмисниця вимагала від людей ставити "потрібні" позначки в незаконних бюлетенях для масштабної фальсифікації підсумків псевдореферендуму.

Після звільнення Херсона колабораціоністка залишилася на правобережжі регіону, де намагалася бути "непомітною", і таким чином уникнути правосуддя. Втім, співробітники СБУ встановили її місцеперебування та затримали.

На підставі зібраних доказів їй повідомили про підозру за фактом колабораційної діяльності, вчиненої за попередньою змовою групою осіб. Наразі вона під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисниці загрожує до 10 років в’язниці з конфіскацією майна.

Підготував: Сергій Дага