09:28 / 06.01.2024 Происшествия

Постачав росіянам продукти: у Києві затримали власника агрохолдингу

Працівники Служби безпеки України затримали власника агрохолдингу в Києві, якого підозрюють у постачанні продуктів харчування російським громадянам на лівобережжі Херсонщини.

Цю інформацію оприлюднила пресслужба СБУ, вказавши, що Служба безпеки зібрала доказову базу на засновника одного з найбільших агрохолдингів в Україні, якого підозрюють у фінансуванні збройної агресії росії.

"За даними слідства, підконтрольна фігуранту продовольча компанія знаходиться на тимчасово окупованому лівобережжі Херсонщини і працює в інтересах рф. Зокрема, ця фірма входить до основних постачальників харчової продукції для російських військ, які знаходяться на півдні України", - йдеться в повідомленні. 

Затримання фігуранта відбулося у квартирі його сина в Києві, де він ховався та планував втекти до рф. Зазначено, що ще у 2022 році бізнесмен спробував "перереєструвати" агрокомпанію в окупаційному "управлінні федеральної податкової служби рф по Херсонській області".

Служба безпеки наголошує, що підприємство фігуранта співпрацює з російською окупаційною владою, регулярно сплачуючи більше 100 тис. рублів до її бюджету. Крім того, компанія є одним з ключових спонсорів російського фонду підтримки учасників "спеціальної військової операції" в Україні.

Документи, печатки, комп'ютерна техніка та мобільний телефон, які підтверджують факти співпраці з агресором, були вилучені під час затримання та обшуку. Зібрані докази стали підставою для оголошення фігуранту підозри за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України, за що йому загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Підготував: Сергій Дага