17:29 / 23.12.2023 Происшествия

Посадовця Міноборони України викрили на оборудці з розкрадання 1,5 млрд

Фото: ssu.gov.ua

У Києві був затриманий начальник одного Головних управлінь Міністерства оборони через його причетність до розкрадання 1,5 млрд грн на закупівлі артилерійських снарядів для Збройних сил України.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора, Службі безпеки України та в Міноборони. Хоча про незаконну схему стало відомо ще 16 грудня

За даними слідства, посадовець Міноборони у грудні минулого року підписав угоду з компанією-спецекспортером на придбання оптової партії артилерійських снарядів для українських захисників, повідомили в СБУ.

Втім, саме тоді бюджетні кошти не були переказані на рахунки експортера.

В Агенції оборонних закупівель Міноборони згодом був укладений вигідніший контракт на постачання цих артилерійських снарядів із тим самим виробником.

У новому контракті було передбачено закупівлю боєприпасів напряму від виробника, що скорочувало терміни постачання продукції та зменшувало її вартість.

"Незважаючи на це, посадовець безпідставно продовжив дію попереднього договору. На цій підставі на рахунки афілійованої іноземної фірми-посередника було перераховано майже 1,5 млрд грн, що на 130 млн грн перевищило вартість продукції за прямим договором з виробником", – повідомили в ОГПУ.

Вже під час проведення обшуків на роботі та за місцем проживання фігуранта були знайдені документи, які підтверджують незаконну діяльність. Як повідомили в Міноборони, обшуки проводились у службових приміщеннях підприємства Прогрес та Головного управління оборонного відомства.

Слідчі СБУ, в рамках кримінального провадження, почало розслідування за ч. 2 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань) КК України.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення посадовцю про підозру.

Чоловіка було усунуто від виконання службових обов’язків.

Зловмиснику загрожує до 15 років тюрми.

Ба більше, за даними Міноборони, усі працівники міністерства, що були долучені до цього контракту, пройдуть тест на поліграфі.

Міноборони працює над поверненням коштів

У Міністерстві оборони також заявили, що відомство проводить заходи для повернення до бюджету України привласнених майже 1,5 млрд грн.

"Ми їх повернемо, вже над цим працюємо. Це був контракт, за яким було здійснено проплату, але жодних поставок не було зроблено. Юристи вивчають ці механізми, як правильно зараз розірвати контракт і повернути кошти", – сказав в ефірі телемарафону керівник управління преси та інформації Міноборони Іларіон Павлюк.

Павлюк каже, що в цьому випадку спрацювали антикорупційні механізми Міністерства оборони, завдяки чому СБУ і змогли це виявити.

Очільник управління преси та інформації Міноборони наголосив також на особливому цинізмі цієї оборудки з огляду на те, що боєприпаси закуповували під час війни, а окремі посадовці хотіли придбати їх із націнкою в 30%.

Підготував: Сергій Дага