23:18 / 18.12.2023 Происшествия

Екскерівника Харківського авіазаводу звинувачують у заподіянні заводу збитків на суму 36 млн гривень

У справі стосовно колишнього керівника Харківського державного авіаційного виробничого підприємства було завершене досудове розслідування. Його підозрюють у заподіянні заводу збитків на суму 36 мільйонів гривень.

15 грудня слідство було завершене, а матеріали справи надали стороні захисту для ознайомлення. Про це повідомили в Національному антикорупційному бюро України та Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Так, за версією слідства, екскерівник Харківського авіазаводу причетний до двох епізодів злочинної діяльності. Діяв він разом зі спільником. 

Впродовж 2013-2015 років посадовець забезпечив переведення держпідприємством 553,24 тис. євро та понад 1,93 млн доларів США (загалом близько 30 млн гривень) компанії, яка перебувала під контролем його давнього знайомого, громадянина Німеччини. Ці гроші мали стати платою за нібито агентські послуги під час продажу за кордон товарів військового призначення, вироблених на потужностях Харківського авіаційного заводу. Однак детективи зʼясували, що жодні агентські послуги ця компанія державному підприємству не надавала.

А в жовтні 2014 року посадовець у змові зі згаданим вище знайомим підписав контракт з підконтрольною йому іноземною компанією на постачання заводу двох авіаційних систем та забезпечив переведення держпідприємством 472 тис. доларів США (близько 6 млн гривень) передоплати. Пізніше спільники привласнили ці гроші, а для того, щоб приховати злочин, підписали додаткову угоду до контракту про неможливість постачання систем в обумовлені раніше строки.

Дії колишнього керівника Харківського авіазаводу кваліфіковано за ознаками ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем та службове підроблення). Дії спільника кваліфіковано за ч. 5 ст. 191, щодо нього відкрито окреме кримінальне провадження.

"Досудове розслідування стосовно експосадовця здійснювалося заочно у зв’язку з його перебуванням у РФ та на тимчасово окупованій території України. Також наявна інформація, що підозрюваний добровільно обіймав посаду "заступника голови з питань інфраструктури" окупаційної адміністрації Запорізької області", – зазначили в НАБУ. 

Підготувала: Ніна Петрович