13:01 / 13.12.2023 Происшествия

НАБУ готує підозру Куртєву за розкрадання землі в Одеській області

НАБУ готує підозру гендиректору групи компаній “Метрополія” Віктору Куртєву – за фактом розкрадання 170 га на Одещині у 2017 році. Спочатку землю була незаконно виведено з державної власності шляхом зловживання правом громадян на отримання безкоштовних 2 га на людину, а потім зосереджено в руках низки фірм, що займаються виробництвом електроенергії з відновлюваних джерел.

Як повідомляють джерела в НАБУ, Віктор Куртєв є одним із організаторів злочинної схеми. На вкрадених у держави землях один з підрозділів “Метрополії” мав побудувати сонячні електростанції. При цьому одна із цих фірм, що незаконно отримали землю, пов’язана з “Метрополією” Куртєва. 

В основі злочинної схеми – зловживання правом громадян України на безоплатне отримання 2 га землі. Люди, які отримали ділянки, не збирались ними користуватися. Вони відмовлялися від землі на користь фірм, що належали організаторам схеми.

Також у змові з начальницею ГУ Держгеокадастру в Одеській області та її заступником було змінено цільове призначення земель – із сільськогосподарського на землі промисловості, транспорту, зв’язку та енергетики.

Відповідно до даних слідства, 170 га, які на той момент коштували 4,7 млн грн, поділили між сімома фірмами, що займаються “зеленою” енергетикою: ”Сичавка Енерджи” – 22,1028 га; ”Енергія Сонця та Вітру” – 21,8333 га; ”Гільдендорф Енерджи” – 24 га; ”Куліндор Енерджи” – 34 га; ”Куріс Енерджи” – 27,8 га; ”Майори Енерджи” – 20,7014 га; «Аджалик Енерджи» – 20 га.

На цих землях передбачалося будівництво сонячних електростанцій. Цим мала займатися Управляюча компанія “Метрополія” – один з підрозділів Групи компаній “Метрополія” Віктора Куртєва. Також УК “Метрополія” є одним із засновників ТОВ «Аджалик Енерджи», якій віддали 20 га земель.

УК “Метрополія” Віктора Куртєва – один із засновників ТОВ “Аджалик енерджі”. Фото: youcontrol.com.ua 

Також УК “Метрополія” була посередником між організаторами схеми та фірмою “Інагро Групп”, яка документально надавала цій схеми видимості законності. Одеські ЗМІ у 2019 році повідомляли, що “Інагро Групп” належить “земельному рішалі”, депутату Лиманської районної ради Сергію Дьякову.

Нагадаємо, що за скоєння ідентичного злочину – крадіжку 320 га державного виноробного підприємства "Леанка" на Закарпатті  – НАБУ 24 жовтня 2023 року повідомило про підозру нардепу Роберту Горвату. Землю роздерибанили, роздавши по 2 га 600 фізособам, які потім передали ці ділянки агрофірмі, що підконтрольна нардепу. До схеми був причетний керівник ГУ Держгеокадастру Закарпатської області, на якого Горват мав вплив.

Дії Горвата та його поплічників кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, яка карається позбавленням волі на строк від 7 до 12 років та конфіскацією майна. Ймовірно, у справі Куртєва буде застосована така ж кваліфікація.