05:58 / 17.11.2023 Происшествия

ДБР викрило екскомандира військової частини, який завдав збитків на 25 млн гривень

Працівники Державного бюро розслідувань у взаємодії з контррозвідкою Служби безпеки викрили колишнього командира військової частини у Львівській області, через злочинну недбалість якого держава втратила 25 млн гривень.

Про це повідомляє пресслужба ДБР та СБУ.

"Перебуваючи командиром військової частини Нацгвардії, у квітні 2022 року посадовець придбав державним коштом 72 резервуари РГС-50 для зберігання пального за штучно завищеною вартістю", – вказано у повідомленні.

Як наслідок військова частина закупила резервуари РГС-50 за завищеними цінами, які до того ж не відповідали технічним вимогам. Так, товщина металу цистерн була меншою, аніж передбачено технічними вимогами.

Військова частина придбала 72 такі цистерни за майже 64,5 млн гривень, хоча ринкова вартість резервуарів становила 39,3 млн гривень. Через це державі завдано збитків на 25 млн гривень.

За даними слідства, посадовець уклав цю угоду попри те, що декілька підприємств запропонували йому вигідніші умови щодо строків постачання та оцінної вартості РГС.

Фігуранту повідомили про підозру в недбалому ставленні до служби, що спричинило тяжкі наслідки в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 425 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до восьми років.

Також подано до суду клопотання про обрання підозрюваному запобіжного заходу – тримання під вартою. За місцем роботи підозрюваного провели обшуки, під час яких вилучили документи, що підтверджують протиправну діяльність.

Наразі триває слідство, призначено низку експертиз.

Підготував: Сергій Дага