17:48 / 07.11.2023 Происшествия

СБУ затримала харків'янина, який навів ворожу ракету на центр рідного міста

Правоохоронці затримали чоловіка, який 6 жовтня скоригував повітряну атаку рф на Харків. Унаслідок цього ракетного удару загинули цивільні, зокрема 10-річний хлопчик.

Про це повідомили СБУ та Харківська обласна прокуратура.

6 жовтня близько 7:00 рашистські військові завдали удар ракетою «Іскандер» по житлових будинках у Київському районі Харкова. Удар прийшовся на центральну частину міста, було пошкоджено низку житлових будинків, офісних приміщень та агенцію телебачення.

За даними обласної адміністрації, тоді поранення отримали 30 людей. Загинули дві людини: 10-річний хлопчик і його 67-річна бабуся. 11-місячний брат загиблого хлопчика також постраждав.

Правоохоронці встановили, що російську ракету на місто навів 41-річний харківʼянин, який працював майстром на місцевому підприємстві, що займається будівництвом автодоріг та мостів. російська спецслужба завербувала його дистанційно через Telegram.

За даними слідства, агент рф під виглядом робочих поїздок фіксував місця базування та переміщення українських військ на території регіону. А отриману інформацію передавав до спецслужб росії через «зв’язкового» з тимчасово окупованої території на сході — керівника угруповання «Призрак» на прізвисько «Шаман».

Цьому «Шаману» вже повідомляли про підозру за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України, ч. 2 ст. 438 КК України).

Самому харків'янину повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України — державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану. За цією статтею йому загрожує довічне ув’язнення. Наразі він перебуває під вартою.

Підготувала: Ніна Петрович