20:53 / 31.10.2023 Происшествия

Житель Донеччини, прикриваючись журналістським посвідченням, виконував завдання ФСБ

Житель Дружківки, який працював у редакції однієї з місцевих газет, отримав 12 років ув'язнення за співпрацю з російськими спецслужбами, які діяли у Харківській та Донецькій областях. Чоловік збирав інформацію про переміщення українських військових техніки та корегував удари по населеним пунктам.

Про це Суспільному розповіла керівниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій і Луганській областях Галина Прищепа.

"До початку повномасштабного вторгнення чоловік робив матеріали для медіагрупи "Росія сьогодні". Спецслужби ФСБ, залучили його до співпраці через почесного російського консула у Харкові. Завербований чоловік пройшов навчання розвідувально-підривної діяльності на російській території", — розказала Прищепа.

За даними керівниці пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях, він використовував посвідчення журналіста, щоб збирати дані про Сили оборони та коригувати повітряні удари армії рф по регіонах. Його та ще трьох людей затримали під час спецоперації у березні цього року на прифронтовій території сходу України.

"Чоловік збирав інформацію про час та кількість військових ешелонів ЗСУ, які рухались у напрямку передової. Він фіксував наслідки російських обстрілів по Краматорську, Дружківці та Костянтинівці. Після цього надсилав звіти до спецслужб для коригування вогню", — каже Галина Прещепа.

Вона розповіла, що житель Дружківки розвідував локації вогневих позицій, фортифікаційних споруд та складів з боєприпасами українських військ.

Як розповіли в СБУ 27 березня 2023 року, правоохоронці затримали агентурну групу ФСБ, яка готувала ракетні удари по об’єктах Укрзалізниці і підбирала кадри в адміністрації окупантів. До складу групи входили вісім місцевих жителів. Один із них використовував для прикриття посвідчення помічника чинного народного депутата України та посвідчення журналіста. Тоді затриманим суд обрав запобіжний захід – тримання під вартою.

Підготувала: Ніна Петрович