10:05 / 27.10.2023 Происшествия

Прикордонники назвали область, яка найбільше страждає від ворожих диверсантів

Ілюстративне фото з відкритих джерел

росіяни регулярно відправляють своїх диверсантів до Сумщини, Харківщини та Чернігівщини. Найбільше від ворожих ДРГ страждає саме Сумська область. Про це ефірі національного телемарафону розповів речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

"росія часто використовує свої диверсійно-розвідувальні групи. За останній час найбільшу активність ми відмічаємо на напрямку Сумської області, досить часто там диверсанти намагаються зайти на території України.

Але по території нашої держави вони багато пройти не можуть, їх наші воїни виявляють, відкривають по ним вогонь, і вони відходять....

Групи диверсантів можуть бути різні: може бути невеличка  кількість, можуть досягати і десяти осіб. Їхня основна задача - це диверсії та викриття місць розташування сил оборони. І, нажаль, робота диверсантів це загроза і місцевим жителям, бо ворог, як бачимо, відкриває вогонь по будь-яким транспортним засобам...

Тому наші захисники роблять усе можливе, щоб моніторити лінію кордону,  у тому числі застосовуються безпілотні літальні апарати, щоб викривати такі групи.

Остання з них (ДРГ - ред.) була кілька днів тому. Наш прикордонний наряд вночі в тепловізор зафіксував рух трьох осіб, одразу по ним було відкрито вогонь, і вони відійшли на територію росії", - розповів Андрій Демченко.

За словами речника Державної прикордонної служби, кордон України з державою-агресоркою росію та її поплічником Білорусією постійно зміцнюється, там практично безперервно тривають роботи. 

"Кордон постійно зараз укріплюється, в інженерному відношенні в першу чергу. Наші інженерні групи та прикордонні загони, які несуть службу і охороняють кордон з Білоруссю, для прикладу, вони щоденно проводять роботи по укріпленню лінії кордону.

Це сотні кілометрів протитранспортних ровів, різного роду парканів, при чому з різних елементів, які встановлюються безпосередньо на лінії кордону.

Це також і знищення всіх можливих шляхів, які йдуть через державний кордон. І на додачу до цього це фортифікаційне облаштування поряд кордону, а також у прикордонні. Зокрема це сотні різних позицій, до яких входять і вогневі позиції, бліндажі, укриття, траншеї, окопи для того, щоб наші воїни могли відбивати будь-яку атаку. 

І звісно, це мінування місцевості ЗСУ на найбільш загрозливих напрямках. 

Зазначу, що протяжність кордону з Білорусією - близько 1100 км, але роботи ведуться по всій протяжності, це і Волинська область, Рівненська, Житомирська, Чернігівська, Київська...  

Звісно, що вони (кордон з рф і Білорусією - ред.) відрізняються. Якщо на кордоні з Білорусією ми можемо проводити украплення безпосередньо по лінії кордону, то нажаль по лінії кордону з росією ми цього робити не можемо через щоденні обстріли, які здійснює країна-терорист, завдаючи ударів зі своєї території...

Тому на кордоні з росією укріплення відбуваються у максимальній близькості до кордону, але на жаль не по самій лінії кордону. Це в першу чергу фортифікаційні споруди і замінування місцевості на найбільш загрозливих напрямках....

Все це робить кордон з росією фактично неприступним, щоб ворог так демонстративно, або без будь-яких перешкод міг пройти цю лінію", - розповів спікер ДПСУ.

Підготував: Сергій Дага