06:17 / 26.10.2023 Происшествия

Нардепу Горвату повідомили про підозру в заволодінні державними землями на 123 млн грн

Фото: Роберт Горват

Народному депутату-мажоритарнику з депутатської групи "Довіра" Роберту Горвату оголосили підозру в заволодінні державними землями на 123 млн грн. Про це повідомили НАБУ та САП.

"НАБУ і САП повідомили народному депутату України IX скликання та ще трьом особам про підозру у заволодінні земельними ділянками площею понад 320 га", – йдеться у повідомленні.

Йдеться про:

  • народного депутата України IX скликання;
  • екскерівника Головного управління Держгеокадастру однієї з областей;
  • колишнього директора державного підприємства;
  • директора приватного підприємства.

Дії осіб кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 КК України.

За даними слідства, у 2016-2019 роках народний депутат України, маючи вплив на службових осіб Головного управління Держгеокадастру однієї з областей, розробив схему заволодіння земельними ділянками загальною площею 323 га, які перебували у постійному користуванні державного підприємства.

Відповідно до злочинного задуму директор держпідприємства мав відмовитися від права користування землею та звернутися до обласного Держгеокадастру з відповідною заявою.

Після припинення права користування керівник Держгеокадастру видав земельні ділянки наперед визначеним фізособам, які згодом продали їх компанії, підконтрольній організатору схеми. Внаслідок таких дій державі заподіяно понад 123 млн грн збитків.

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу. Досудове розслідування триває.

Правоохоронці традиційно не називають імені народного депутата, однак за даними "Української правди йдеться про Роберта Горвата з депутатської групи "Довіра", який у 2019 році обрався до Ради на Закарпатті. У парламенті попереднього, восьмого, скликання Горват був членом фракції БПП.

Підготував: Сергій Дага