12:12 / 10.10.2023 Происшествия

"Старі" прокурори ОГП привласнюють майно, вилучене під час обшуків

Прокурор Офісу Генпрокурора Іван Ковальов не повернув вилучені автомобілі, хоч зробити це його зобов’язав суд  

Під час війни, випадки вилучення правоохоронцями майна та інших цінних активів в рамках кримінальних проваджень, набули системного характеру. При цьому, йдеться про активи, які або зовсім не мають стосунку до розслідування справи, або ж про майно, яке не повертається усупереч ухваленим постановам суду. Про це свідчать дані з дисциплінарних проваджень проти прокурорів, опубліковані на сайті Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів (КДКП).

Протягом останнього часу скарг на вилучення правоохоронцями майна підприємців та інших осіб стало в рази більше, аніж до війни. І як правило, за наслідками розгляду таких справ дисциплінарними органами, правоохоронців ніхто не притягає до відповідальності.  

Так, у квітні КДКП залишив без покарання дії прокурора ОГП Івана Ковальова, який спільно зі слідчими Нацполіції вилучив низку транспортних засобів у приватної компанії, чим заблокував її роботу. Сталося це на етапі, коли вина представників фірми в інкримінованих їм правопорушеннях так і не була доведена судом. І попри факт наявності ухвали суду, яким прокурора та слідчого було зобов’язано повернути вилучене майно власникам, Ковальов цього не зробив

Схожу справу КДКП розглядав і стосовно одеського прокурора Євгена Антощука, який також вилучив у власниці авто, попри рішення суду, яке таких дій не передбачало. Антощук працює в органах прокуратури ще з 2007 року. Тож реформа з оновлення та перезапуску прокуратури його не торкнулася.  

Ще одне дисциплінарне провадження КДКП розглядав стосовно прокурора Тараса Салайчука, який разом зі слідчими вилучили і не повернули майно одного з медичних центрів. Йшлося про цінні речі та техніку, вилучення якої взагалі не передбачалося відповідною ухвалою суду. Салайчук працює прокурором вже понад 16 років, а тому він теж уникнув етапу "очищення" органів прокуратури.  

Такі дії правоохоронців мають ознаки тиску на підприємців та бізнеси в країні. І збільшення проявів такого тиску, який як правило супроводжується давно заборонними в Україні так званими "масками-шоу" припадає на початок поточного року. За даними видання "Форбс", таку проблему визнають і на рівні Верховної Ради й Офісу президента, однак дієвих механізмів протидії від жодного з органів виконавчої влади наразі немає.  

Нагадаємо, що прокурор ОГП Іван Ковальов, звинувачений у незаконному вилученні майна бізнесу, раніше фігурував у розслідуваннях "Стопкору" щодо хабарництва, а також щодо купівлі автомобіля, за ціною, яка  перевищувала його офіційні статки.  Крім того прокурор Ковальов був фігурантом "справ Майдану". Однак ці факти з біографії прокурора й досі  не позначилися на його кар’єрі. Натомість Ковальов не так давно і вже після "хабарницького" скандалу був перепризначений працювати у центральний апарат ОГП. Тобто йому, як і решті згаданих в матеріалі прокурорів, вдалося уникнути люстрації, та оцінювання прокурорів, яке походить з органах прокуратури з 2021 року.

Іван Ковальов