17:53 / 01.09.2023 Происшествия

Окупанти спеціально накручують родичів військовополонених, що Україна не хоче проводити обміни

Наразі в Україні недостатньо російських військових для обміну військовополоненими. Найбільш важко повертати цивільних заручників.

Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода" розповів Уповноважений з прав людини Верховної Ради Дмитро Лубінець, інформує Цензор.НЕТ.

Відповідаючи на запитання, скільки ще українських військовополонених залишається в російському полоні, Лубінець відповів: "Багато. Цифра є. Публічно ми її не називаємо".

Кількість російських військовополонених, які перебувають в Україні, так само не називається публічно.

За словами омбудсмена, є проблеми з обмінним фондом: "Це означає, що у нас недостатньо російських військовополонених, яких ми хочемо міняти на українських військовополонених. Вони є. Але кількість недостатня. І в цьому є теж проблема".

За словами Лубінця, інколи в нього таке враження, що російській стороні взагалі не цікаві російські військовополонені. І це інша проблема.

"Росіянам інколи цікавіше використовувати і своїх військовополонених, і родичів українських військовополонених, але тільки не повертати наших додому. І накручувати родичів військовополонених, що Україна винна, Україна не хоче, ми щось там пропонуємо, а вони не готові", - додав омбудсмен.