17:33 / 22.08.2023 Происшествия

ДБР проводить обшуки у ТЦК і ВЛК різних регіонів країни

На виконання рішення РНБО Державне бюро розслідувань спільно з іншими правоохоронцями проводить обшуки у Територіальних центрах комплектування та військово-лікарських комісіях у регіонах країни.

Про це інформує пресслужба ДБР.

"Сьогодні відбуваються обшуки у низці військово-лікарських комісіях Вінницької, Черкаської та Київської областей. Слідчі дії проходять у межах розслідування кримінального провадження за фактами незаконного збагачення військовослужбовців, які займають керівні посади в обласних та районних центрах комплектування та соціальної підтримки", - йдеться в заяві.

Повідомляється, що загалом встановлено 388 людей, які можуть бути незаконно звільнені від військової служби за рішенням ВЛК.

Правоохоронці вилучають медичну документацію, що може підтвердити факти підробки документів щодо непридатності до військової служби.

Протягом минулого тижня ДБР здійснило 15 обшуків у військкоматах Одеської та Миколаївської областях, а також Херсонському та Бериславському районних Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Заклади перевіряються на можливі корупційні дії персоналу під час мобілізації, незаконне звільнення від призову офіцерів запасу та інших військовозобов’язаних.

За попередніми даними, військкоми часто зловживали своїм становищем та скидали з обліку офіцерів запасу без підстав. Зараз трьом працівникам ТЦК оголошено про підозри.

Кримінальні провадження порушені за низками статей, у тому числі за перевищення військовою службовою особою влади, вчинене в умовах воєнного стану. Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

26 липня робочі групи міноборони отримали понад 2,3 тис. звернень від громадян щодо корупції в Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. Державне бюро розслідувань оголосило 21 підозру.

Правоохоронці під час майже сотні обшуків у Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки 11 областей України виявили схему з уникнення призову на військову службу.