07:14 / 27.07.2023 Происшествия

Перевірка військкоматів триває: ДБР вручило 21 підозру

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Від початку повномасштабної війни Державне бюро розслідувань (ДБР) розслідує 106 кримінальних проваджень щодо порушень роботи військкоматів та ВЛК, вручили 21 підозру.

Про це повідомив перший заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

"Створені робочі групи Міноборони для перевірки військкоматів працюють в регіонах. Аналізується все — досвід служби, репутація, інформація в публічному просторі, звернення громадян, що надійшли на гарячу лінію та іншими каналами", – відзвітував він у Telegram.

Павлюк розповів, що всього від громадян вже було прийнято понад 2 300 звернень. Це охоплює весь спектр питань при взаємодії із військкоматами: від корупції до організаційних проблем. Павлюк запевнив, що кожне звернення опрацьовується індивідуально.

"Триває робота зі сторони правоохоронних органів щодо перевірки керівного складу ТЦК та СП. НАЗК сформовано базу, до якої увійшли всі керівники та заступники керівників ТЦК, яких слід перевірити. По 102 особам вже розпочато моніторинг способу життя", – пише Павлюк.

За його словами, також  активно працює ДБР. Від початку війни розслідує 106 кримінальних проваджень щодо порушень під час роботи ТЦК та СП, військово-лікарських комісій. Повідомлено про підозру 21 особі. 8 обвинувальних актів щодо 16 осіб – спрямовано до суду.

BAGNET нагадує, що наприкінці червня у ЗМІ з’явилася інформація, що родина начальника Одеського обласного територіального центру комплектування Євгена Борисова під час повномасштабної війни придбала на іспанському узбережжі нерухомість та автівки на мільйони доларів.

Про це свідчать витяги з іспанського реєстру, хоча сам Борисов заявляє, що не в курсі, чи є у його сім’ї майно в Іспанії.

23 червня, Володимир Зеленський доручив головнокомандувачу Валерію Залужному терміново звільнити з посади одеського військкома.

22 липня Борисову оголосили підозру за фактами незаконного збагачення та порушення порядку несення військової служби, а 24 липня, Працівники ДБР спільно з прокурорами Офісу Генерального прокурора затримали колишнього начальника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

У вівторок, 25 липня, Печерський районний суд Києва відправив Борисова у СІЗО на два місяці з можливістю внести заставу в розмірі 150 мільйонів гривень.

Підготував: Сергій Дага