07:14 / 31.05.2023 Происшествия

Російські шпигуни хотіли влаштувати свого агента на оборонний завод у Києві

Фото: facebook.com/SecurSerUkraine

Співробітники СБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури встановили особи ще двох російських посадовців, які причетні до розвідувально-підривної діяльності проти України.

Одним із них є співробітник головного управління міжнародного військового співробітництва міноборони рф полковник Дмитро Гулій.

Ще одним російським шпигуном виявився заступник директора правового департаменту міністерства економічного розвитку країни-агресора Віталій Техтелєв, повідомляє пресслужба СБУ.

"Встановлено, що на початку повномасштабного вторгнення вони дистанційно завербували мешканця Києва. Невдовзі чоловік отримав від них завдання – влаштуватися до однієї з оборонних компаній в столичному регіоні. Кінцева мета цього агента – збирати та передавати в рф розвіддані.

Таким чином російські посадовці намагались отримати секретну інформацію про наявне українське озброєння, яке надходить Силам оборони на фронт", – йдеться у повідомленні.

Крім того, їх цікавили дані про наслідки російських ракетних ударів по критичній інфраструктурі Києва.

У лютому 2023 року Служба безпеки затримала ворожого агента і повідомила йому про підозру у державній зраді.

Під час розслідування співробітники української спецслужби "розкололи" затриманого – він надав персональні дані своїх "кураторів" з рф.

За даними слідства, зв’язок з російськими посадовцями зрадник підтримував через месенджер.

У разі захоплення Києва вони обіцяли своєму агенту лояльне ставлення з боку окупантів.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили обом росіянам про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 114 Кримінального кодексу України (шпигунство вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Підготував: Сергій Дага