05:58 / 12.05.2023 Происшествия

"Навів" російську ракету на багатоповерхівку у Миколаєві: СБУ затримала ворожого коригувальника

Фото: facebook.com/SecurSerUkraine

Співробітники СБУ в Миколаївській області за процесуального керівництва обласної прокуратури викрили ще одного коригувальника російських повітряних атак на цивільну інфраструктуру України.

Саме за його наведенням окупанти здійснили ракетний удар по житловій багатоповерхівці у Миколаєві восени 2022 року.

Унаслідок ворожого обстрілу загинуло 8 мирних жителів, у тому числі неповнолітня дитина.

За даними слідства, зловмисником виявився місцевий житель, якого російська спецслужба залучила до співпраці у серпні минулого року.

Як повідомляє прес-служба СБУ, "у поле зору загарбників він потрапив через свою прокремлівську активність в одному з Телеграм-каналів, де регулярно розміщував свої антиукраїнські коментарі.

Підробляючи таксистом, він об’їжджав територію обласного центру і фіксував місця базування та переміщення Сил оборони на території регіону.

Також зловмисник намагався входити в довіру до своїх пасажирів і розпитував у них інформацію про можливі пересування української військової техніки.

Крім того, він передавав окупантам координати об’єктів цивільної інфраструктури, які знаходились біля житлових будинків.

За кожне виконане завдання ворожий інформатор отримував до 5 тис. грн. Гроші перераховували на його власну банківську картку.

Під час обшуку за місцем його проживання виявлено мобільний телефон, який він використовував для комунікації з агресором".

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

Наразі він під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Зловмиснику загрожує до 15 років тюрми або довічне ув’язнення.

Підготував: Сергій Дага