04:32 / 27.03.2023 Происшествия

Юристи пояснили, як поводити себе на ВЛК у військоматі

Через повномасштабну війну чоловіки віком від 18 до 60 років можуть бути призвані на військову службу, якщо військово-лікарська комісія визнає їх придатними.

Адвокати Ірина та Владислав Леонови розповіли, як військовозобов'язаному, який має серйозні проблеми зі здоров'ям, підтвердити свою непридатність до служби під час проходження військово-лікарської комісії.

Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров'я та питання проведення військово-лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженим наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402.

У цьому Положенні є Розклад хвороб із статтями та пунктами захворювань, а також з поясненнями до статей захворювання та таблицями додаткових вимог до стану здоров'я. Серед них є й ті, що передбачають непридатність до військової служби.

В першу чергу військовозобов’язаного обов'язково направляють на медкомісію для визначення ступені придатності до служби на основі висновку ВЛК. Юристи пояснили, як слід діяти, щоб підтвердити діагноз під час проходження ВЛК.

Як підтвердити діагноз під час проходження ВЛК

  • Комісії слід надати всі наявні медичні документи, щоб збільшити можливість встановлення правильного діагнозу.
  • Головне, щоб у висновку медкомісії було записано діагноз так, як це передбачає Розклад хвороб. Якщо ВЛК запише діагноз саме так, і це відповідатиме поясненням у Розкладі та припускатиме непридатність до служби, то у військовому квитку зроблять запис про непридатність до служби з виключенням з військового обліку.
  • При зверненні до військкомату писати заяву про діагноз не потрібно, це не передбачено законодавством. Але на комісії обов'язково потрібно про це заявити, надати документи, що його підтверджують та контролювати процес на відповідність записів у військкоматі з вашими висновками.
  • Якби в особи була встановлена інвалідність або інші підстави для отримання відстрочки, то в такому разі потрібно писати заяву.
  • Якщо є підтверджений діагноз і це важке захворювання, то після проведення огляду на комісії лікар внесе інформацію про повну непридатність та вкаже відповідну статтю Розкладу хвороб у висновку. Після цього ВЛК зобов'язана буде врахувати цей момент при ухваленні рішення.
  • У випадку, якщо людина не згодна з висновками медичного огляду, викладеними у постанові ВЛК, єдиним виходом із цієї ситуації є оскарження такої постанови у досудовому чи судовому порядку.

МВС розпочало формування штурмових бригад «Гвардія наступу». До складу Гвардії увійдуть вісім професійних штурмових бригад, до яких можуть вступати добровольці, які прагнуть підсилити Сили оборони та долучитись до звільнення окупованих територій України.

Підготовила: Ніна Петрович