10:31 / 14.11.2022 Происшествия

Корупційні схеми Броварщини

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Останніми роками проблемним питанням учасників бойових дій є реалізація їх конституційного права на отримання землі в Броварській громаді. Що призводило до непоодиноких мітингів, звернень та скандальних сесій в м. Бровари з боку обурених Захисників держави. В чому ми і вирішили розібратись.

Земельні ділянки в передмісті Києва являються не дешевим задоволенням, а той, хто нею розпоряджається, мабуть дуже заможні люди.

Аналізуючи інформацію з відкритих джерел, ми звернули увагу на рішення земельної комісії Броварських депутатів від 2021 року та натрапили на цікаву ситуацію, щодо продажу земельної ділянки в самому центрі міста за мізерними цінами.

Так, 22.06.2021 Броварською міською радою прийнято рішення
№ 294-08-08 про продаж земельної ділянки (кадастровий номер: 3210600000:01:012:0021) для ПрАТ «Броварська друкарня» площею 0,1124 га для будівництва та обслуговування будівель торгівлі по вул. Київській, 154 в м. Бровари вартістю 1 356 297,08 грн. (120 667 грн. за 1 сотку).

Звернувшись до спеціалістів щодо роз’яснення механізму продажу та оцінки земель, отримали наступну відповідь. Фахівець (побажав залишитись інкогніто) повідомив, що процедура продажу вказаної земельної ділянки проведена з порушеннями вимог законодавства, а сама земельна ділянка реалізована по заниженій вартості.

Зокрема, фахівець повідомив, що середній рівень цін земельних ділянок комерційного призначення на території м. Бровари станом на травень 2021 року становив 208 114,4 грн. за 0,01 га, а ринкова вартість зазначеної земельної ділянки могла становити 2 339 205,90 грн. Таким чином ціна занижена більше чим на 1 млн грн.

Керівництво міста вже не змінювалось 14 років, землі в комунальній власності залишилось обмаль, невже мер не орієнтується в цінах? Чи можливо ту не обійшлось без відкатів?!
У зв’язку з «неефективним» управлінням земельної сфери бюджет міста Бровари неодноразово недотримував кошти.

Так, протягом 2016-2020 років на території м. Бровари побудовано котеджне містечко «Еко-поліс Оксамит» на 136 будинків, замовником та генеральним підрядником якого являлось ТОВ «Архімаст-М», а засновниками компанії являлися родичі та близьке оточення Сапожка Ігоря Васильовича.

За результатами аналізу господарської діяльності ТОВ «Архімаст-М» встановлено, що протягом 2015-2020 років підприємство отримало
близько 347 млн грн. від фізичних осіб за придбання житлових будинків в котеджному містечку «Еко-поліс Оксамит», при цьому, витратна частина
ТОВ «Архімаст-М», в т.ч. на будівництво котеджного містечка, у вказаний період склала 166,6 млн грн.

Слід звернути увагу, що Рішенням Виконавчого комітету Броварської міської ради від 29.12.2018 №1034 для ТОВ «Архімаст-М» встановлено розмір пайової участі у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Бровари у розмірі 1% від загальної проектно-кошторисної вартості будівництва комплексної блокованої житлової забудови на території ІV ж/р в межах вулиці Чорновола В’ячеслава та вулиці Чубинського Павла в м. Бровари Київської області. Водночас, початковий внесок для ТОВ «Архімаст-М» мав складати 4%. Зменшення пайового внеску з 4% до 1% було обумовлено протоколом Інвестиційної ради міста (ліквідований в 2021 році дорадчо-консультаційний орган Броварської міської ради) та інших управлінь Броварської міської ради, які мотивували зменшення пайового внеску для ТОВ «Архміаст-М» нібито проведенням останніми капітального ремонту вулиць Чорновола, Чубинського, Большаченка.

Разом з тим встановлено, що ТОВ «Архімаст-М» не звертався до Державної архітектурно-будівельної інспекції України та її структурних підрозділів для отримання будь яких дозвільних документів на проведення будівельних робіт із капітального ремонту вулиць Чорновола, Чубинського, Большаченка. При цьому, зазначені роботи слугували лише підставою для зменшення ТОВ «Архімаст-М» розміру пайового внеску. А саму дорогу збудовано за кошти інших приватних інвесторів.

Крім того, фактичною причиною зменшення пайового внеску, за отриманими даними, являється пов’язаність забудовника з низкою посадових осіб Броварської міської ради та членів Інвестиційної ради міста.

Підтвердженням вище викладеного є той факт, що серед субпідрядників ТОВ «Архімаст-М» під час будівництва котеджного містечка були підприємства, засновниками та службовими особами яких являлись родичі посадових осіб Броварської міської ради та розформованої Інвестиційної ради міста Бровари, зокрема ТОВ «ПІБ ІНВЕСТ» (до 01.11.2021 засновником являлась Бабич Тетяна Василівна) ТОВ «КВІНТА» (керівник та засновник Бабич Тетяна Василівна та співвласник Бабич Микола Іванович)  афілійовані з заступником мера -Бабичем Петром Івановичем та отримали від ТОВ «Архімаст-М» 7,8 млн. грн. за виконання будівельних робіт на вказаному об'єкті будівництві. Однак, за наявними даними, ТОВ «Архімаст-М» протягом 2015-2021 років не здійснював перерахування коштів на казначейські рахунки органів місцевого самоврядування м. Броварів.

Наявні дані вказують, що грошові кошти за пайову участь знову не були сплачені до бюджету, а ТОВ умисно доведене до банкрутства. Ніби-то успішний бізнес проект, однак все одно він призвів до «розорення» компанії. А до чого приведе керування мера міста?
Таким чином, на нашу думку, посадові особи Броварської міської ради, зловживаючи своїми службовими обов’язками, використовуючи особистий вплив зменшили розмір пайового внеску на приблизно суму 7 млн. грн., а враховуючи те, що субпідрядні роботи виконувались підприємствами пов’язаними з посадовими  особами, собівартість збудованих об’єктів зменшена з метою заволодіння коштами Броварської міської ради.

Павло Іванович