17:52 / 03.10.2022 Происшествия

Чергові жахи Ізюму: мешканців примушували розкопувати тіла загиблих

Під час окупації Ізюма військові рашисти карали місцевих за порушення комендантської години громадськими роботами, зокрема, примушували розкопувати зруйновані бомбами будинки з десятками тіл вбитих. 

Як розповіли місцеві медики, які працювали під час окупації, виданню Слідство.Інфо, під час комендантської години росіяни не дозволяли їздити і автомобілям швидкої допомоги — за це також карали. Так, одного разу, за її словами, медики швидкої привезли її додому після виклику, а повернутися до лікарні чи до себе додому вже не змогли. Їх затримали за порушення комендантської години, ніч вони провели у комендатурі.

«За порушення комендантської години могли забрати паспорт чи телефон, змусити виконувати якісь громадські роботи. Ну, он розкопували дім, де було 50 трупів — на вулицях Первомайська і Хлібозаводська є два доми, де від авіабомби було багато трупів», — розповів лікар-хірург Центральної міської лікарні Ізюма Анатолій Коваленко.

Про заборону медикам працювати під час комендантської години розповіла і медсестра Балаклійської багатопрофільної лікарні Лариса.

«Я працювала у травматології. Було таке, що пацієнтам треба було робити внутрішньомʼязові інʼєкції вночі. То не можна було навіть увімкнути ліхтарики, щоб це зробити. До нас весь час прибігали (росіяни — ред.) і казали: «якщо буде світло, закидаємо гранатами», — розповіла Лариса.

Підготувала: Ніна Петрович