10:46 / 05.10.2021 Происшествия

Привласнення 20 млн. доларів США державного Ощадбанку: напередодні першого засідання Антикорупційного суду з’явились нові подробиці справи

23 жовтня 2018 року детективи Національного антикорупційного бюро України затримали 10 осіб за підозрою у заволодінні 20 млн. доларів США державного Ощадбанку, яке відбулось у січні 2014 року.

Тоді ЗМІ повідомляли, що працівники Ощадбанку, а саме директор департаменту корпоративного бізнесу, яка пізніше стала заступником правління Ощадбанку Ірина Земцова, разом з підлеглими начальником управління проектного фінансування Євгенієм Харланом та підлеглою начальником відділу управління проектного фінансування Євгенією Терещенко вступили у зговір з керівництвом ПрАТ «Креатив», підробили документи з метою отримання кредиту в 20 млн. доларів США нібито на покупку соняшника. Однак після отримання кредиту власники ПрАТ «Креатив» перевели кредитні кошти за кордон на рахунки нерезидентів та оплатили за їх рахунок купівлю корпоративних прав підприємств, які володіли цінною нерухомістю. Кінцевими власниками групи Креатив на той момент були нині покійний народний депутат Станіслав Березкін, його син Максим Березкін та їх партнер Юрій Давидов. 

Довгий час справу намагались затягнути та спустити на гальма, але 2 вересня 2021 року Національне антикорупційне бюро разом зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою в решті решт спромоглись направити обвинувальний акт до суду, та вже 6 жовтня поточного року очікується перше підготовче засідання у Вищому антикорупційному суді України.  

Напередодні підготовчого засідання нашій редакції стали відомі деякі деталі та подробиці цієї справи жахливих посадових порушень працівників Ощадбанку за цим кредитом.

Основою доказової бази у справі стала підготовлена у 2017 році експертом Національного банку України «Інформацію щодо активних операцій з компаніями групи Креатив в межах камеральної перевірки АТ «Ощадбанк» (на виконання розпорядження Національного банку України від 02.08.2017 №593-ро)» (далі по тексту – камеральна перевірка), яка встановила:

По-перше: розрахунок резерву за кредитною операцією здійснювали працівники департаменту корпоративного бізнесу Євгеній Харлан та Євгенія Терещенко замість департаменту кредитних ризиків, що суперечило вимогам регламенту розрахунку та формування резервів для відшкодування можливих втрат з активними операціями згідно з вимогами міжнародних стандартів фінансової звітності в установах АТ «Ощадбанк». За їх висновками резерви були відсутні, натомість камеральна перевірка НБУ встановила факт недостатності забезпечення за такою кредитною операцією на момент прийняття рішення про кредитування і встановила, що резерви повинні були б становити більше 655 тис. доларів США.

По-друге: камеральною перевіркою було виявлено відсутність належним чином оформленого ТЕО/бізнес-плану, а саме були відсутні підписи та печатки позичальника. Під час камеральної перевірки було встановлено, що матеріали були надані лише в електронному вигляді. Зазначене не відповідало вимогам положення про кредитування юридичних осіб та інших суб’єктів підприємницької діяльності в частині документів, які надає позичальник для прийняття банком рішень щодо надання кредитів. Згідно посадових інструкцій за підготовку первинних документів також відповідали Земцова, Харлан та Терещенко.

По-третє: Євгеній Харлан, будучи доповідачем на кредитному комітеті АТ «Ощадбанк», приховав від членів кредитного комітету АТ «Ощадбанк» конкретну ціль надання кредиту. Як виявила камеральна перевірка, кредитна лінія ПрАТ «Креатив» була відкрита 14.01.2014 із цільовим призначенням «на поповнення обігових коштів» встановленим терміном погашення у три роки і з погашенням заборгованості в кінці строку. Встановлені умови, що прийняті колегіальними органами банку, не відповідали вимогам кредитної політики банку, відповідно до яких кредит на поповнення обігових коштів мав надаватись на строк не більше трьох років з обов’язковим щорічним погашенням.

По-четверте: працівники департаменту корпоративного бізнесу Земцова, Харлан та Терещенко з метою штучного покращення фінансово економічних показників ПрАТ «Креатив» (збільшення оборотів на рахунку майбутнього позичальника) за 20 днів до надання основного кредиту у 20 млн. доларів США реалізували надання кредиту пов’язаному з групою Креатив підприємству ПП «Альфа – Люкс» у сумі 600 млн. гривень під забезпечення депозиту терміном на 1 місяць, що дозволило ПрАТ «Креатив» надати до банку довідку про штучно збільшені обороти, тобто рух грошових коштів станом на 31.12.2013, що було вагомим аргументом для подальшої співпраці банку з ПрАТ «Креатив» (у т.ч. для надання сумнозвісної кредитної лінії №1 від 14.01.2014).

Підсумовуючи вищезазначене, необхідно підкреслити, що камеральна перевірка дозволила зрушити кримінальну справу з мертвої точки та стала фундаментом доказової бази у справі. Повторимо, що камеральна перевірка здійснювалась досвідченним експертом на виконання розпорядження Національного банку України та згодом була підтверджена та підкріплена рядом незалежних експертиз, які були виконані на замовлення Національного антикорупційного бюро України.

Враховуючи такі переконливі докази, маємо надію, що винні нарешті постануть перед правосуддям та будуть належним чином покарані.