19:28 / 17.08.2018 Общество

Рейдерство у адвокатському самоуправлінні

Дезінформація- як елемент тиску на адвокатську спільноту

Напад на Дисциплінарну палату Кваліфікаційно- дисциплінарної комісії адвокатури м. Києва не заблокував її подальшу роботу. Вже 20 серпня на засіданні розглядатимуть питання, що стосуються адвокатів які спровокували силовий спротив діяльності всієї адвокатури.

Інцидент трапився 2 серпня. Фактично відбулася організована атака активістів на чолі з адвокатом Мамалигою та нардепами Дейдеєм і Хмарою на офіс Національної асоціації адвокатів України. Напад мав усі ознаки такого сумно відомого українцям явища як рейдерство. Однак, ближче до нової дати засідання, учасники цього перфомансу та їхні прихильники почали нарешті тверезіти.

Он-лайн мережу заполонили пости та блоги про те, що напад на єдину професійну організацію адвокатів був звичайним візитом ввічливості. Нічого незаконного. Просто натовп спортсменів та кілька адвокатів разом з священиками увірвалися до НААУ. Кожного дня таке буває. Як сприймати тепер інформаційні маневри учасників атаки на НААУ: як щире каяття напередодні 20 серпня чи чергову брехню від рейдерів адвокатури?

Історія створення дублюючих незаконних органів адвокатського самоврядування в Києві, тобто рейдерства, триває понад два роки. У квітні та червні 2016 року Рада адвокатів України встановила низку порушень до яких були причетні особи які очолювали псевдо –КДКА. Справа в тому, що Закон надає КДКА широкий спектр повноважень, від організації екзаменів для доступу в адвокатську професію до процедур притягнення до дисциплінарної відповідальності. Нечистим на руку посадовцям це дає широкі можливості для протиправної діяльності. Оцінивши масштаб порушень, Рада адвокатів України, як вищий орган адвокатського самоврядування, змушена була прийняти антикризові рішення. Серед них було і скликання позачергової конференції адвокатів міста Києва для формування  складу новоствореної КДКА м. Києва. Так, влітку 2016 року мав початися прозорий процес відновлення дії закону про адвокатуру на території м. Києва. Делегати конференції сформували не лише склад КДКА, а й оновили склад Ради адвокатів м. Києва, відкликавши колишню одіозну Голову ради адвокатів міста Києва Інну Рафальську та обрали нового Голову Петра Рябенка, також змінили представників у вищих органах адвокатського самоврядування — Раді адвокатів України та Вищій кваліфікаційно-дисциплінарній комісії.

Всі ці події відомі громадськості, органам державної влади та  адвокатам, НААУ неодноразово і офіційно про це повідомляла.

Разом з тим, група відкликаних і невдоволених “соратників по боротьбі” ( а щодо них уже на той момент були встановлені численні факти порушень законодавства та фінансових зловживань), вирішили піти на ще на один шахрайський крок. Шляхом ошукування адвокатів міста Києва, підробки документів, присвоєння документам різного статуту, створили (задублювали) псевдо - органи адвокатського самоврядування.

Безперечно, організаторам численних спроб захоплення влади в столичній адвокатурі дуже добре відомо про те, що порядок скликання конференцій адвокатів регіону чітко визначений законом. Конференції мають проводитися на підставі квоти, порядку та регламенту, які затверджує Рада адвокатів України. Цей принцип є запобіжником від зловживань при обранні до органів адвокатського самоврядування, насамперед, гарантує від стихійного проведення декількох зібрань адвокатів у одному регіоні. Тому збори невизначеної групи людей які не відповідали Закону РАУ відмовилася визнати конференцією адвокатів.  Але всупереч вимог закону і в обхід рішень  РАУ громадські збори для обрання дублюючих органів адвокатури в столиці відбувалися з кінця 2016 року вже 5 разів.

2 серпня якраз і мали мали розглядати скарги на дії групи адвокатів, які своїми навмисними діями сприяли створенню нелегітимних органів адвокатського самоврядування в столиці. Але ці особи уникли дисциплінарної відповідальності завдяки тому, що організували напад радикалів на чолі з народними обранцями на офіс НААУ. Типова поведінка двійочників: якщо провалив іспит, піду розіб”ю вікна в школі. Згодом, побачивши реальні наслідки власних дій, організатори силового шоу вирішили трошки відіграти ситуацію. Через применшення її серйозності.

За кілька днів у мережі з’явився блог Ірини Дідковської, яка є однією із фігурантів дублювання таких органів,  під назвою "Хулігани зрєния лішают". Пані адвокат і кандидат політичних наук намагається іронізувати з приводу наслідків атаки на НААУ. Не дивно, цей блог списаний з посту в Фейсбуку Інни Рафальської, де йдеться про те, що на Борисоглібській сидить взагалі незаконна КДКА. Тоді чого так боятися її рішення, щоб аж приходити на засідання у супроводі загону людей з досвідом бойових дій? Як розуміти, пані Рафальська вірить у цю КДКА, якщо прибуває до офісу НААУ в день, коли дисциплінарна палата має розглядати чергове провадження проти неї? Чи не вірить, якщо вона не з’являється на саме засідання, а очікує під вікнами у розкішному позашляховику, який придбано за вкрадені кошти адвокатів Києва?

2 серпня КДКА мала розглянути дисциплінарні скарги на декількох адвокатів, серед них — Рафальська та Мамалига.  Якщо Рафальська прийшла зловтішно спостерігати з боку, то Мамалига прибув у засідання в ролі “жертви системи”. І цій “системі” організував силовий спротив. Разом із членами радикальних організацій, у супроводі священників і народних депутатів Дейдея і Хмари десятки людей увірвалися у приміщення і зірвали засідання дисциплінарної палати вчинивши психологічний тиск та фізичне насильство. Пані Дідковська, щоправда  силового захоплення не помітила, попри оприлюднене відео і пости самих учасників захоплення з переліком представників добровольчих батальйонів, що взяли участь в нападі.

https://www.facebook.com/rovshanbek.rozmetov/videos/1795826620530889/

 https://www.facebook.com/shtabko/posts/1846143885466001

https://www.facebook.com/evgeniy.deidei/posts/1730346400390234

Депутат Дейдей давно створює довкола себе ореол захисника знедолених. От тільки до його слави українського Робін Гуда треба не забути додати декларацію про майно, яке вчетверо перевищує офіційні доходи, а також історію декількох кримінальних проваджень. Свою парламентську діяльність Дейдей присвячує тому, що організовує набіги людей у камуфляжі на різні установи, прикриваючись ідеями революції і мандатом однопартійця Авакова.

Зовсім не дивно, що група людей, яка два роки намагається захопити владу в адвокатурі Києва,  зустріла нових друзів у особі Дейдея і його команди.

Тай й дехто із самозванців із досвідом. Саме за спроби присвоєння повноважень органів адвокатського самоврядування Інна Рафальська уже має три дисциплінарні стягнення. А от для Мамалиги це мав бути перший досвід знайомства з Правилами адвокатської етики.

Розгляд дисциплінарних скарг належить до компетенції кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури. Це досить бюрократична складна робота, яку роблять комісії по всій Україні, але такі, як Рафальська, намагаються перетворити законний процес на фестиваль брехні. Черговим фейком стало гасло пікетувальників НААУ “адвоката Мамалигу несправедливо викидають з професії”. Це найбільш суворий вид санкції. Але Мамалига обманув свою групу підтримки, адже є й інші види відповідальності, а рішення КДКА ще немає. Мамалига не міг знати, яким буде дисциплінарне стягнення щодо нього, але маніпулював поняттями справедливості та термінами законодавства, замість пояснення своєї позиції та спростування вчинення порушення. Якщо сказати громадськості правду, то заради неї на пікет ніхто не піде.

В легенду про системне переслідування певних адвокатів як борців за чесні правила можуть лише ті, хто сам її придумав. Це відомі особи, які причетні до створення паралельних незаконних органів адвокатського самоврядування впродовж двох років. І їхня боротьба присвячена виключно поновленню власних повноважень всупереч волі адвокатської спільноти столиці. Екс-голова Ради адвокатів м. Києва Інна Рафальська є фігурантом кримінальних справ, які стосуються зниклих коштів, акумульованих Радою за її керівництва. Декілька її колег, разом з Мамалигою, регулярно збирають своїх прихильників для того, щоб обрати себе керівниками адвокатури м. Києва. При тому, що склад цих органів був законно обраний ще у жовтні 2016 року на конференції адвокатів і визнаний Радою адвокатів України. При тому, що рішеннями РАУ збори під голосуванням Рафальської та її поплічників неодноразово визнавалися такими, що не мають статусу конференції та не відповідають вимогам Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", при цьому не несуть жодних юридичних наслідків.

Це підтверджує більше 17 рішень які ухвалила РАУ, щоб зупинити це івент-агентство колишніх керівників київської адвокатури по організації псевдоконференцій і обранню паралельних незаконних органів адвокатури. Саме участь у цьому процесі стала підставою для притягнення Мамалиги до відповідальності. Він особливо відзначився тим, що за результатами цих псевдоконференцій присвоїв собі ще і статус члена Ради адвокатів України від міста Києва. Чому відразу не Президента України чи Голови Національної асоціації адвокатів? Він разом з іншими адвокатами тривалий час блокують та дестабілізують роботу легітимних органів адвокатського самоврядування у столиці, а також дезорієнтують адвокатів регіону, правоохоронців та суди.

Всі ці адвокати добре знають, що вони беруть участь у нечесній грі. 8 жовтня 2016 року Конференція адвокатів Києва висловила недовіру Рафальській та відкликала з посади Голови адвокатів міста Києва. 17 серпня 2017 року вона на певний період втратила право займатися адвокатською діяльністю, на підставі рішення дисциплінарної палати Кваліфікаційно дисциплінарної комісії адвокатури Вінницької області. Далі були ще два рішення КДКА з призупиненням права на адвокатську діяльність та роботу у органах адвокатського самоврядування.  Відповідно до ч 5. ст 31 Закону України "Про адвокатуру" протягом строку зупинення права на заняття адвокатською діяльністю, адвокат не може брати участь у роботі органів адвокатського самоврядування, тим більше очолювати Раду адвокатів регіону. Рішенням Ради адвокатів України від 8 квітня 2017 року встановлено факт грубого, неприпустимого втручання Рафальської І.В. у функціонування Ради адвокатів Києва, а також свідомого неправомірного привласнення нею повноважень Голови Ради адвокатів Києва, використання печатки Ради адвокатів, а також бланку Ради адвокатів м. Києва. Це класичні елементи рейдерської схеми, не кажучи вже про використання коштів усупереч повноваженням.  І саме Рада адвокатів України, в особі представників адвокатур всіх регіонів, ініціювала притягнення Рафальської до відповідальності. Це думка вищого органу адвокатського самоврядування, і вона обґрунтована законом. А не особиста позиція голови НААУ, яку рейдери проголосили особистим ворогом. Трактування законної відповідальності як особистої помсти пояснюється дуже легко. Спробою такої відповідальності уникнути під галас піар-кампанії. 

Такі дії є необхідними, щоб мутація, яка проявилася у Києві, не могла розповзтися по всій території України. Очевидно, що члени РАУ, які ініціювали питання про притягнення “київських активістів” до відповідальності, виходили з цієї позиції загального інтересу адвокатської спільноти.

А тепер про закиди щодо заборони внесення до ЄРАУ відомостей про адвокатів, які отримали свідоцтва з 2012 року. Єдиний зразок, форма та бланк витягу з Єдиного Реєстру адвокатів України затверджено рішенням РАУ. У столиці їх надає легітимна Рада адвокатів Києва, яку у столиці очолює Рябенко. Відповідно, жодна фейкова організація з подібною назваою доступу до бази даних немає. Ще 10 жовтня 2016 доступ пані Рафальської було заблоковано, оскільки вона втратила повноваження. Рішенням РАУ її позбавлено будь-якої технічної можливості внесення інформації в базі даних ЄРАУ. Витяги з реєстру за її підписами визнано нікчемними. З часу усунення з посади претензії Рафальської на право управляти реєстром мають такі самі підстави, якби дані з реєстру запросила служба таксі для розширення бази клієнтів. Жодного відношення до офіційного реєстру адвокатів особа без законних повноважень керівника ради адвокатів регіону мати не може. Однак, пані Рафальська досі не заспокоюється і пише офіційні звернення від своєї "кишенькової організації", і навіть візує їх печаткою. При цьому відмову надати їй паролі вона називає порушенням прав адвокатів. При цьому витяги з ЄРАУ Рафальської І.В. відрізняються від інших регіонів, і саме головне відомості, які там відображені не відображаються на офіційному сайті НААУ. Що ще можна зробити для дискредитації цієї теми?

Відповідь очевидна. Кампанія по дискредитації всієї адвокатури. Саме до цього долучилися адвокати, коли заблокували роботу КДКА м. Києва 2 серпня. Замість того, щоб пройти законну процедуру розгляду дисциплінарних скарг, вони поставили під сумнів повноважність і законність дій не лише КДКА                   м. Києва, але і рішень вищого органу адвокатського самоврядування — Ради адвокатів України. Тиском і залякуваннями членів КДКА вони здобули тактичну перемогу для себе. Адже жодного дисциплінарного рішення прийнято не було. Голова дисциплінарної палати, коли його душать за шию, ніякого рішення прийняти не може. Виходить, коли закінчуються правові аргументи для порятунку власної кар’єри,  настає право грубої сили.

Але попри напади самозванців, на юридичний статус КДКА, що на  Борисоглібській, їх фізична сила впливу не має. Рішення прийняті НААУ –прийняті на основі Закону. А тим хто кличе до революції в адвокатурі і приводить загони бійців під головний офіс Національної асоціації адвокатів мають пам’ятати  - вони руйнують інститут захисту прав людини.