18:41 / 09.08.2018 Общество

ЦВК звернулася до комітету ВРУ щодо неузгодженостей законодавства про референдуми

9 серпня відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провів Голова Комісії Михайло Охендовський.

Розглянувши відповідні клопотання, Комісія надала дозвіл Всеукраїнській громадській організації "Передові правові ініціативи" мати офіційних спостерігачів під час проміжних виборів депутатів сільських, селищних рад, повторних виборів депутатів сільських, селищних рад та сільських, селищних голів, перших і позачергових виборів старост сіл, селищ 23 вересня 2018 року. А Громадській організації "ЛІГА ВИБОРЦІВ" – під час перших виборів старост сіл, селищ 23 вересня 2018 року.

Внесено зміни до переліку звичайних та спеціальних виборчих дільниць, утворених на постійній основі постановою ЦВК від 12 квітня 2012 року № 66, та до Переліку одномандатних виборчих округів, утворених на постійній основі постановою ЦВК від 28 квітня 2012 року № 82.

Також Комісія розглянула поточне питання функціонування Державного реєстру виборців.

ЦВК залишила без розгляду скарги громадських організацій "Чистий світ Черкащини" та "Територіальна ініціатива" щодо порушення Конституції та законів України під час проведення процедури добровільного об’єднання територіальних громад сіл Червона Слобода, Вергуни, Нечаївка, Хутори Черкаського району Черкаської області, суб’єктом оскарження в яких було зазначено Черкаську обласну державну адміністрацію. Адже ЦВК не наділена повноваженнями щодо розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність Черкаської обласної державної адміністрації.

Разом з тим, Комісія звернулася до Головного управління Національної поліції в Черкаській області та надіслала копії вказаних скарг, а також додані до них матеріали для проведення перевірки викладених у них обставин та вжиття заходів реагування відповідно до законодавства України.

Окрім того, Комісія вирішила звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя щодо надання роз’яснень стосовно наявного на сьогодні законодавчого регулювання організації і порядку проведення всеукраїнського та місцевих референдумів в Україні, можливості призначення в установленому законом порядку Центральною виборчою комісією перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об’єднання територіальних громад, добровільного приєднання до об’єднаної територіальної громади, а також, за необхідності, внесення відповідних змін до законодавчих актів з метою усунення правових колізій та неузгодженостей.

Необхідність такого звернення обгрунтована тим, що Закон України "Про всеукраїнський референдум" Рішенням Конституційного Суду України від 26 квітня 2018 року було визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним). При цьому виникла правова невизначеність стосовно дії Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми" 1991 року, який було скасовано вказаним законом.

Своєю чергою окремі питання добровільного об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст та добровільного приєднання до об’єднаних територіальних громад, за умови відновлення дії Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми", можуть відноситися до переліку питань, які відповідно до частини другої статті 6 указаного закону вирішуються виключно місцевим референдумом.