10:42 / 08.12.2017 Общество

"Умілі руки" народного обранця Черкащини

Нардеп Владислав Голуб вміло прокручує оборудки на виборчому окрузі

Repetitio, як відомо, est mater studiorum. Тобто повторення – мати навчання. Це просте найперше правило для будь-якого пропагандиста як ніколи активно намагаються використовувати в окремих районах Черкащини. Причому географія доволі дивним чином збігається із межами 197 виборчого округу, затвердженого колись чудернацькою фантазією керівників ЦВК. Повторювати ж, як виявляється, і є що, і є де. Гріх не використати такі можливості.

Тижня не минає, щоб в інформаційному полі Лівобережжя не з’явилися чергові нагадування народного депутата Владислава Голуба та його вірних соратників про героїчну боротьбу з корупцією. Котра, як всі ми знаємо, залишилася тільки в неугодній політику Золотоноші. В хід, як здається, йде все, що тільки можна: багатотисячні тиражі безкоштовної газети, які перелякані кур’єри чомусь відвантажують саме до приймальні парламентаря; телеканал, в ролі власника якого виступає помічник народного депутата; особиста сторінка в Facebook; реклама; підконтрольні спільноти та прихильні активісти. Теми зазвичай нехитрі.

Відкрили ініційовану самим народним обранцем кримінальну справу – треба разів десять нагадати і про неї, і про золотоніських корупціонерів. Ну, щоб люди ж не забували про боротьбу і титанічні зусилля борців із розкраданням коштів. 

До цього звичні вже і золотонісці, і жителі навколишніх районів, напевне знаючи зі сторінок газети про життя Золотоноші вже більше, ніж про свої населені пункти і адміністративні центри. Та от подібна мирна буденність останнім часом порушується значно більшими темпами повторення. Давно обговорені і написані теми виринають цілеспрямовано знову і знову. І на це є цілком логічні свої причини. Серед головних – панічні спроби відвернути увагу від незручних питань, які дедалі частіше ставить і громадськість, і політики, і, вже зовсім скоро, правоохоронні органи. А цікавитись, як стає тепер зрозуміло, є чим.

Наприклад тим, як все ж таки проводили легендарне "чищення" річок Золотоношка та Суха Згар. Чищення, яке з невідомих мотивів його авторів здійснили ще до запуску очисних споруд (цілком безглузде витрачання бюджетних коштів), а сам процес ледь не увійшов до народного фольклору. Тоді, нагадаємо, якогось дива прямо в кінці року Золотоніська РДА вирішила швидко освоїти вибиті народним обранцем кошти на чищення. Щоб не виникало зайвих питань у контролюючих органів чи надто педантичних членів тендерного комітету, до проблематики підключили і дружніх екологів-однопартійців, і чималу кількість ЗМІ. Результат прийшов швидко – вже 9 грудня районна влада уклала договір за переговорною процедурою, тобто без жодного конкурсу.

Щасливчиком стала компанія "Магік", котра мала виконати низку робіт протягом грудня на п’ять мільйонів і ще понад вісім – вже на початку наступного року. Тобто, підсумуємо – 13,6 мільйонів гривень ось так просто отримує одна компанія без жодних конкурсів! Чудеса? Буденність.

Все б і нічого, проте акти виконаних робіт першого етапу були в темпі закриті вже 29 грудня, хоча наступного дня (після оплати цієї "роботи" з бюджету) техніка ще активно працювала. Якщо це можна назвати, звісно, "працею". Столична фірма-привид зі статутним фондом 800 гривень та трьома працівниками, звісно ж, річку власними ручками не чистила. Для цього є зручне поняття "субпідряд", тобто наймання сторонніх фахівців або засобів.

Ними виявилася техніка… державного Лівобережного управління водних ресурсів! Ще раз – річку чистять спеціалізовані екскаватори, що перебувають в державній власності, проте 13 мільйонів гривень без конкурсу отримує приватна фірма! Чи не геніально? Тим часом нині ще й активно знову починає мусолитись тема забруднення, головний лейтмотив якої – це не річка так неякісно і далеко не всюди почищена, це очисні споруди встигли знову забруднити врятовану два роки тому річку.

Або, наприклад, ще можна цікавитися тим, як же все-таки проводився активно розпіарений ремонт в Золотоніській лікарні, що виконувався ледь не власноруч народним обранцем і керівникам райдержадміністрації. Ні, зрозуміло, що не вони роботи здійснювали. Ремонтували приміщення приватні підприємства "Агро Будмонтаж", "Каскад Проект", "БК Фасад Буд", "Архстрой Фасад", "Матек" та "Авек Строй".

А знаєте, що їх пов’язує? Один засновник – Сергій Романович Мазурєв. І один спільний об’єкт ремонту, який просто був вміло розподілений на допорогові суми виконаних робіт, щоб не проводити жодних конкурсів. Красиво? Та ще красивіше те, що зазначені підприємство вперто продовжують вигравати тендери переважно в межах 197 виборчого округу - як не відділ освіти Золотоніської РДА, так Гельмязів, Благодатне, Канів чи Черкаська міська рада.

Крім цього, увагу бажано відвернути ще й від вкрай заплутаної історії з опаленням в центральній лікарні, де два роки закуповувалося тепло у столичного постачальника за вкрай завищеними цінами. А потім ще й, згідно з умовою договору, медичний заклад викупив вживану котельню за не зовсім ринковою ціною. Від вічного двигуна зі встановлення вікон в районі із дуже дивними цінами (ледь не вдвічі дорожче виходить, аніж аналогічний процес, що проводився в тій самій Золотоніській гімназії торік). І ще від багатьох доволі цікавих речей, котрі послідовно відбуваються на території Золотоніського, Канівського та Черкаського районів. По деяким, до речі, як повідомляють небайдужі люди, вже написані звернення до правоохоронних органів, по решті - ще будуть. Обов’язково.

Далі ж цікаво – як реагуватиме на кримінальні справи та перевірки на окрузі наш головний борець з корупцією, який цю саму корупцію подолав всюди, крім страшної Золотоноші? Скільки разів ми побачимо нагадування про це в безкоштовній пресі? Чи виїде знімальна група Expo-TV на ці скандальні об’єкти? Чи буде народний обранець писати емоційні повідомлення в соціальних мережах, панічно ставлячи посилання на всіх найвищих державних посадовців?

Володимир Іваненко, Bagnet.org