10:34 / 23.06.2017 Общество

Скільки коштує урна, або цікава математика

У минулій статті ми писали про те, як “Київзеленбуд” провів тендер та закупив 240 урн з попільничкою по 12 500 гривень за штуку. Ми також розглядали варіанти різноманітних урн, які можна було б купити на ці гроші, і фантазували на тему “як створювали тех.завдання для тендера”,  повідомляє bereza.today.

Сьогодні ми, як і обіцяли, оприлюднимо розрахунки виробника – скільки буде коштувати виготовлення саме такої урни, яка заявлена в документації до тендеру. Але, для початку, кілька нюансів.

Перше. Виробник, як правило, неохоче йде на участь в бюджетних тендерах. Обумовлено це тим, що гроші з бюджету надходять не відразу, про передоплату не може бути й мови, і в матеріали необхідно вкладати власний капітал.

Друге. У зв’язку з першим пунктом, виробник сам рекомендує власних дилерів – комерційні структури, які готові взяти участь в тендері, вклавши у виробництво власні кошти та дочекавшись потім бюджетних грошей. Такі дилери, зазвичай, накручують собі зверху 15-20%. І їх можна зрозуміти – вони працюють власними грошима та репутацією.

Третє. Іноді, виробник навіть не знає, що виконує тендерне замовлення. Комерційна фірма просто замовляє продукцію, оплачує та отримує її. Про подальшу долю поставлених товарів виробник не має жодної уяви, як і про те за скільки і кому вона була продана.

Ну що ж, а зараз перейдемо безпосередньо до вартості урни. Прораховані повністю всі вимоги – від матеріалів до розмірів.

Отже, вартість виготовлення подібного вироба – 6 950 гривень, або 1 668 000 за 240 штук. При цьому ми просили не економити, та зробити максимально якісно. Одже, припустимо, що в тендері брав би участь один з дилерів нашого заводу і ціна була б вище заявленої на 20%. Тоді наша урночка коштувала б уже 8340 гривень. 2 001 600 гривень. Нагадаємо, згідно з тендеру, вартість однієї одиниці товару – 12 500 гривень і рівно 3 000 000 гривень – загальна сума. Що це – злочинна некомпетентність, або банальна крадіжка бюджетних грошей?

І ось для того, щоб знайти відповіді на це питання, Борислав Береза подасть відповідний депутатський запит. У будь-якому випадку, так просто ми цю ситуацію не залишимо. Слідкуйте за нашими новинами, ми будемо інформувати вас про всі стадії розслідування.

Віктор Сокуренко