16:48 / 10.09.2015 Общество

В АП проходить виставка «50 винаходів, що змінили світ»

Унікальна виставка «50 винаходів, що змінили світ» нещодавно відкрилася у галереї Second Floor Art Center в приміщенні Адміністрації Президента України. Арт-проект представляє собою креативну інфографіку на тему великих наукових відкриттів, які подарували світу геніальні українці. Ініціатива створення цієї виставки належить Дмитру Шимківу. Ідея була втілена в життя за сприяння «Second Floor арт-центру» та Українського кризового медіа-центру, а також завдяки натхненню та талантам дизайнерів студії «Direct 96».  

Головна мета організаторів проекту полягала у популяризації українського продукту та відзначенні великих українських науковців. Дмитро Шимків, який був присутній на відкритті виставки, зазначив: «Я хотів би, щоб українці, відвідуючи музеї закордоном і дивлячись, наприклад, на гасову лампу, пишалися цим. Цей винахід приніс світло, а придумали його в Україні”.

Експозиція виставки – це художня інтерпретація всесвітньо відомих творінь українських винахідників. Математичні підрахунки, металеві конструкції та технологічні інновації отримали друге дихання- мистецьке. Про це повідомив і один з організаторів проекту, співзасновник Українського кризового медіа-центру Геннадій Курочка: «Ми зробили своєрідний симбіоз між інженерною думкою і художньою».

На виставці представлено 50 дизайнерських постерів, які нагадують відвідувачам про досягнення наших співвітчизників у авіакосмічній, електрозварювальній, медичній, ІТ галузях. Креативні образи, палітра кольорів, асиметричність фігур – усі ці мистецькі засоби по-новому розповідають про перший в світі електричний трамвай, створений Федором Піроцьким, або ж про жорсткий диск Любомира Романкова. На постерах оживають історії винайдення першої гасової лампи, вантажного літака «Мрія», ракети «Зеніт», лазерного діоду та кіноформату IMAX.

Виставка «50 винаходів, що змінили світ» у Адміністрації Президента України має не лише ознайомчий характер. Вона наголошує на винятковій ролі українців та їхній значущості для світової громадськості, що неабияк гартує український дух у такий не простий для нашої країни час.

Валентина Пасько.