20:05 / 30.06.2020 Общество

Електронна петиції Київміськради: Демократія для громади чи її профанація?

Або чому Валентина Гінзбург не лікує, ... а маніпулює?

Детальне дослідження теми доводить, що недоброчесні посадовці досить вдало маніпулюють  суспільством і в цій площині, а добитися правдивого результату практично неможливо. Відтак, про електронне голосування в Україні говорити абсолютно передчасно. Адже його результати можуть бути легко спотворені, а сам процес штучно заблокований на користь зацікавленої особи з доступом до адмінресурсу.

Вище наведені висновки не є голослівними. На перших порах, коли почали виникати негаразди з підписанням петицій взагалі, команда проєкту під керівництвом Олександра Пабата списувала їх на технічні прогалини в системі, збої тощо. З часом, коли проблемних питань ставало все більше, звернулися для більш професійної перевірки до компетентних фахівців ГО “Центр суспільного і споживчого контролю”. Висновок, на жаль, був безапеляційним і сумним. Нижче наведено основні його тези, з якими важко не погодитися, якщо ви не полінуєтеся спробувати проголосувати за конкретну петицію. А повний текст з відповідними матеріалами невдовзі буде надіслано у формі відкритого листа до компетентних правоохоронних органів і Київської міської ради.

Ми засвідчуємо факт, що на порталі https://petition.kyivcity.gov.ua/ чиняться штучні перепони для підписання окремих петицій. Зокрема, об’єктом мніторингу стала петиція «№9679 Звільнити Гінзбург Валентину Григорівну з посади директора Департаменту охорони здоров'я виконавчого органу Київської міської ради», що знаходиться за посиланням https://petition.kyivcity.gov.ua/petition/?pid=9679

Попередньо варто зазначити, що підписання петицій на порталі є достатньо складною процедурою і займає близько 4-5 хвилин, враховуючи реєстрацію акаунта в кабінеті киянина, а також підключення до акаунту особистого номеру телефона та електронної пошти. Порядок і послідовність реєстрації та прив’язки особистих даних немає значення і не зазначається в правилах реєстрації.
   Проте наразі є всі підстави вважати, що, починаючи з 19 червня 2020 року, адміністрацією портала чиняться штучні перепони на шляху до підписання петицій, зокрема, вищезазначеної. Це відбувалось в 2 етапи:

  1. З 19 по 23 червня технічної змоги для підпису просто не було. Нові акаунти реєструвались, проте смс-повідомлення, що верифікувало підпис – не надходило у 100% випадків
  2. В період з 23 по 29 червня проблема продовжила існувати, проте в поодиноких випадках нові акаунти почали проходити процедуру верифікації підписів (приблизно 20%) і лише в тому разі, коли реєстрація нового акаунту починалась з прив’язки до номеру телефону, а не до пошти
  3. В усіх же інших випадках технічної змоги до підписання петиції просто не існує і сайт повідомляє про помилку наступного характеру:

Проте, навіть повне заповнення анкети не покращує ситуацію.

Висновок з даних, що наведені вище, полягає у тому, що адміністрацією порталу свідомо чиняться перепони для виявлення цієї демократичної процедури – виявлення позиції до окремих питань життєдіяльності міста.

За таких умов небезпідставно виникають сумніви й у чесному встановленні результатів майбутніх місцевих 25 жовтня поточного року. Адже на них ціна перемоги буде значно вищою. Відтак, можна прогнозувати, що опоненти будуть намагатися втриматися на посадах завдяки навіть більш брудних засобам. Чи доведеться через це громаді Києва остаточно забути про право на вільне волевиявлення, гарантоване Конституцією України? Відповідь на це повинні дати правоохоронці. І бажано вже. Хай оперативне виправленняситуації з тривіальною петицією стане для них своєрідним тестом на спроможність забезпечити в осені по-справжньому демократичні вибори.

Ініціативна група команди проєкту