16:16 / 21.04.2020 Политика

Сьогодні українці згадують, що обіцяв їм президент рік тому

21 квітня виповнюється рік, як українці обрали президентом Володимира Зеленського.

Володимир Зеленський радіє перемозі у другому турі виборів президента 21 квітня 2019 року у столичному конгресно-виставковому центрі ”Парковий”. Щойно оголосили результати Національного екзит-полу. Позаду стоять його дружина Олена, команда і кілька сотень журналістів. Після оголошення результатів безкоштовно наливали пиво і вино.

За Зеленського у другому турі проголосували 73,22% виборців. За його конкурента, п'ятого президента Петра Порошенка - 24,45%.

Явка виборців становила 61,42%.

Результати голосування ЦВК оголосила 30 квітня.

Вибори-2019 стали рекордними. Заяви про реєстрацію кандидатами у президенти подали вдвічі більше осіб, ніж на виборах 2014-го. У першому турі в бюлетенях було 39 кандидатів. 25 - чоловіки і 4 - жінки. 14 були народними депутатами. У другий тур вийшли Зеленський і Порошенко, які 31 березня набрали 30,24% і 15,95% відповідно. Третьою у першому турі була колишня прем'єрка Юлія Тимошенко із 13,4% голосів.

Українці вперше обрали президентом не системного кандидата, без досвіду роботи в політиці.

На момент обрання Зеленському був 41 рік. Він працював художнім керівником ТОВ "Квартал 95", йшов безпартійним.

ЩО ОБІЦЯВ

У передвиборній програмі Зеленський писав, що мріє, коли в Україні можна буде "відкрити бізнес за годину, отримати закордонний паспорт - за 15 хвилин, а проголосувати на виборах - за 1 секунду в інтернеті".

"Де лікарі та вчителі отримують реальну заробітну плату, а корупціонери - реальні строки.

Де недоторканими є Карпатські ліси, а не депутати.

Де бабця отримує гідну пенсію, а не інфаркт від рахунку за комуналку.

Де підставою призначення на посаду стають розум, освіта, талант і совість, а не те, що разом хрестили дітей", - сказано у тексті.

Зеленський обіцяв "ніяких "корочок", "телефонного права", невідворотність відповідальності та справедливе і законне покарання".

Заявив, що йде на один термін.

Писав, що "для простих спорів - мирові судді, які обираються народом", "для кримінальних злочинів - ефективний суд присяжних, який складається з народу".

"Рух України до НАТО та інших безпекових об'єднань - запорука нашої безпеки", - наголошував Зеленський.

Також обіцяв "прості і зрозумілі" податки.

"Заміна податку на прибуток податком на виведений капітал дасть бізнесу більше свободи для розвитку і знизить адміністративний тиск. Платити податки мають всі", - сказано в програмі.

Зеленський обіцяв "максимальну підтримку" антикорупційним органам і Вищому антикорупційному суду.

"Ліки, які пройшли реєстрацію в країнах ЄС та США, не будуть отримувати додаткових дозволів в Україні", - писав він і заявляв про страхову медицину.

А будівництво доріг - за європейськими стандартами.