23:14 / 15.03.2020 Политика

В ОВО № 179 завершилося голосування на проміжних виборах народного депутата України

На момент закриття виборчих дільниць активність виборців склала 27,47 %

О 20 годині на Харківщині завершилося голосування на проміжних виборах народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 179. За інформацією, яка надійшла до Центральної виборчої комісії засобами ІАС "Вибори народних депутатів України" Єдиної інформаційно-аналітичної системи "Вибори" від ОВК цього округу, явка виборців на момент закриття виборчих дільниць склала 27,47 %.

Нагадаємо, що о 12 годині активність виборців була зафіксована на позначці 12,94 %, о 16 годині – 22,18 %.

Слід також зазначити для порівняння, що під час позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року явка виборців в ОВО № 179 становила 51,01 %, а загалом по Україні – 49,2 %.

За словами члена Комісії Ірини Єфремової, яка згідно з розподілом обовʼязків визначена відповідальною за забезпечення повноважень Комісії у Харківській області, голосування на виборчих дільницях відбувалося спокійно, а головне – вільно, демократично та відповідно до вимог виборчого законодавства. Надзвичайних подій, які могли б вплинути на виборчий процес, протягом дня не зафіксовано.

"Насамперед хочу відзначити переважну більшість дільничних виборчих комісій, які змогли налагодити професійну та злагоджену роботу як з підготовки до дня голосування, так і в день волевиявлення виборців. При цьому їм довелося виконувати свої обовʼязки в непростих умовах, повʼязаних, зокрема, з карантином, запровадженим Кабінетом Міністрів України через загрозу епідемії коронавірусної інфекції. Сподіваюсь, члени ДВК так само якісно, а також оперативно впораються і з підрахунком голосів виборців та складанням відповідних протоколів", – наголосила Ірина Єфремова.

Вона також звернула увагу на ефективну методичну допомогу, яку дільничним виборчим комісіям у день голосування надавала ОВК цього округу. Саме завдяки такій тісній взаємодії вдавалося, зокрема, й оперативно реагувати на деякі організаційні зауваження офіційних спостерігачів від громадських організацій.

"Необхідно сказати і про роль органів державної влади та місцевого самоврядування, які зробили все залежне від них, щоб волевиявлення мешканців цього виборчого округу відбулося своєчасно та без порушень. Особливо слід відзначити організоване ними повноцінне матеріально-технічного забезпечення виборчих дільниць, зокрема, і в межах протиепідемічних заходів. У цьому контексті дуже нагальною, а головне – дієвою, стала нарада із заходів безпеки під час карантину, яку напередодні дня голосування провів голова Харківської обласної державної адміністрації Олексій Кучер", – зазначила член ЦВК. 

Окрім того, за словами Ірини Єфремової, спокій під час голосування став можливим і завдяки представникам правоохоронних органів, які забезпечували публічний порядок на виборчих дільницях. Окремо вона подякувала медичним працівникам, які протягом дня чергували на дільницях та в контексті оголошеного в країні карантину моніторили стан здоровʼя виборців і допомагали членам ДВК здійснювати дезінфікаційні заходи. 

Результати проміжних виборів народного депутата України в ОВО № 179 мають бути встановлені не пізніш як на пʼятнадцятий день з дня голосування, тобто до 30 березня 2020 року включно.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії