13:44 / 31.10.2019 Политика

Антикорупційний комітет вимагає звільнення Кулика з Генпрокуратури

Народні депутати України разом з представниками громадської організації "Стоп корупція" обурені присутністю в Офісі генерального прокурора України скандального прокурора Костянтина Кулика. Колективний запит на його відсторонення підписали вже 60 народних депутатів, зокрема представники "Слуги народу", "Голоси" і "Батьківщини", пише Zik.
 
Про це вони заявили після засідання Антикорупційного комітету Верховної Ради України, передає 112 Україна.

"Ми хочемо достукатися до Генеральної прокуратури і, зокрема, до її керівництва. Якщо ми перезавантажуємо нашу Генпрокуратури від корупціонерів, то починати треба з пана Кулика. Ми з колегами зібрали понад 60 підписів народних депутатів України. Ми звертаємося до генерального прокурора Рябошапки з проханням не допустити цю людину до роботи в новій Генеральній прокуратурі", - розповів народний депутат від фракції "Слуга народу" Роман Іванісов. 

Ініціативу підтримав також Ярослав Юрчишин, депутат фракції "Голос" і екс-глава авторитетної антикорупційної організації Transparency International Ukraine. За його словами, Кулик відомий всім антикорупційним структурам, адже останні з ним вели боротьбу не один рік. І ось тепер Кулик з'явився в новому очищеному Офісі Генерального прокурора, що нівелює роль Руслана Рябошапки в прийнятті прозорих рішень як генпрокурора.
 
В комітет звернулися і представники ГО "Стоп корупція".
 
"Ми зараз хочемо оголосити дане наше звернення для того, щоб комітет розглянув його і, в свою чергу, направив відповідний запит до Генерального прокурора України з приводу того, чому особа, яка не склала кваліфікаційний іспит, надалі продовжує працювати на своїй посаді? Оскільки особа, це відомо, за півроку накупила майна більше, ніж зарплата за п'ять років - середньомісячна зарплата за п'ять років. Звідки такі гроші? Чому така корупція в Генеральній прокуратурі? Чому не здійснюється переатестація? Чому ж кадри продовжують працювати?" - розповів представник організації Володимир Циганов.
 
"Ми будемо проводити низку мирних акцій громадянського протесту, біля ВР, біля апарату президента, біля Генеральної прокуратури України з приводу того, щоб донести цю інформацію і щоб вона набула всеукраїнського розголосу, а не залишилася лише в певних кулуарах", - додав Циганов.
 
До звернення також приєдналась голова комітету ВР з питань антикорупційної політики Анастасія Красносільська:
 
"Я просто дозволю собі нагадати, що пан Костянтин Кулик також був обвинуваченим у справі про незаконне збагачення, зараз мені складно згадати цифру, яку йому інкримінували, але вона була достатньо велика. Ця справа була закрита в суді просто тому, що Конституційний суд України вирішив, що незаконне збагачення – більше не злочин. Це єдина причина, чому ця справа була закрита. Наскільки я пам’ятаю, справа була достатньо – з моєї, принаймні, точки зору, - достатньо добре задокументована, тому, справді, до активів пана Кулика були дуже обґрунтовані питання, на які, нажаль, не було обґрунтованих відповідей, - принаймні, поки не було", - розповіла вона.

Нагадаємо, раніше на сторінці "Центру протидії корупції" з'явилося повідомлення, що серед тих, хто не пройшов переатестацію виявився прокурор Костянтин Кулик. "Це той Кулик, який став першим обвинуваченим за незаконне збагачення. Прокурор, який доводив, що у нього немає нічого спільного з матір'ю трьох його дітей, на яку записана дорога нерухомість. І це той Кулик, якого Луценко порівнював з апостолом Павлом і замість звільнення давав високі посади. Той Кулик, якому Порошенко давав ордени, а потім нещадно критикував під час одного з ефірів", — йдеться в повідомленні.
 
Напередодні New York Times опублікувало розслідування, в якому говорилося, що український прокурор Костянтин Кулик склав англомовне досьє на 7 сторінок про корупцію Хантера Байдена — сина колишнього віце-президента США, чим сприяв боротьбі, яка призвела до розслідування відносно президента Дональда Трампа.
 
Видання зазначає, що коли Кулик відновив справу про корупцію, пов'язану з роботою Хантера Байдена на українську газову компанію, проти нього самого були підозри: його тричі звинувачували в корупції і порушенні політично мотивованих справ проти опонентів. Є підозри, що гучні справи повинні були відвести Кулика від підозр. Також була інформація, що Кулик має зв'язки з воєначальником на сході України, звинуваченим в роботі на російські спецслужби.
 
Незважаючи на це Кулик залишається головою Департаменту в Генеральній прокуратурі України при новому президенті Володимирі Зеленському.
 
NYT вважає, що постійна присутність Кулика у владних залах ілюструє змішання політики та кримінальної юстиції в Україні, коли розслідування використовуються як зброя в політиці, чи в бізнесі — і поширення його досьє у Вашингтоні показує, як ці тактики вливаються в американську політику.