20:09 / 12.07.2019 Политика

ЦВК прийняла рішення здійснити передрукування виборчих бюлетенів для голосування у деяких ОВО

12 липня відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провела Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

Комісія внесла зміни до складу окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, утворених відповідно до постанови ЦВК від 31 травня 2019 року № 919.

Внесено зміни до складу територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів.

Також внесено зміни до складу дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України закордонних виборчих дільниць закордонного виборчого округу на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, утворених відповідно до постанови ЦВК від 5 липня 2019 року № 1501.

Комісія зареєструвала уповноважену особу політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Окрім того, зареєстровано уповноважених осіб ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ПАРТІЯ ЗЕЛЕНИХ УКРАЇНИ", Політичної партії "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі", ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "РАДИКАЛЬНА ПАРТІЯ ОЛЕГА ЛЯШКА", політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Свобода" в одномандатних виборчих округах.

Комісія скасувала реєстрацію уповноважених осіб Політичної партії "ГОЛОС" у 8 ОВО та зареєструвала замість них інших.

Також скасовано реєстрацію уповноважених осіб ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" в 4 ОВО та зареєстровано її уповноважених осіб в 12 ОВО.

Скасовано реєстрацію уповноважених осіб Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК" в ОВО № 36, № 141  та зареєстровано замість них інших.

ЦВК скасувала реєстрацію уповноваженої особи політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Свобода" в ОВО № 195.

Комісія зареєструвала довірених осіб кандидатів у народні депутати України, зареєстрованих в низці одномандатних виборчих округів.

Комісія скасувала реєстрацію довірених осіб кандидатів в народні депутати України Ковальова О.І., Садрідінова Т.Ш., Рищука Є.М., зареєстрованих в ОВО           № 51, № 127, № 186 відповідно, та зареєструвала замість них інших.

Також скасовано реєстрацію довіреної особи кандидата в народні депутати України Гаврутенка О.А., зареєстрованого в ОВО № 208.

Відмовлено кандидату в народні депутати України ОВО № 202 Рибаку І.П. в  реєстрації його довіреної особи.

Розглянувши відповідні подання, Комісія зареєструвала 2 офіційних спостерігачів від Політичної Партії "ГОЛОС" та 2 – від політичної партії "Громадянська позиція" на позачергових виборах народних депутатів України в закордонному виборчому окрузі.

Також, розглянувши відповідні звернення, Комісія зареєструвала 658 офіційних спостерігачів від іноземної держави та міжнародних організацій на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року. А саме: 2 – від Йорданського Хашимітського Королівства, 4 – від Європейського Союзу, 3 – від Міжнародного експертного центру виборчих систем (ICES), 3 – від Міжнародної федерації ліберальної молоді (IFLRY), 51 – від Національного Демократичного Інституту Міжнародних Відносин, 595 – від Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Разом з тим, Комісія відмовила в реєстрації 17 офіційних спостерігачів від Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Рішення прийнято у зв’язку з тим, що вказані особи є громадянами Російської Федерації, які згідно із вимогами Закону України "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях" не можуть бути офіційними спостерігачами.

Таким чином, станом на 12 липня Комісією зареєстровано 1 413 офіційних спостерігачів на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року. А саме: від 10 іноземних держав – 58 офіційних спостерігачів, від 15 міжнародних організацій – 1 355 офіційних спостерігачів.

Окрім того, у зв’язку з реєстрацією постановою ЦВК від 3 липня 2019 року № 1470 кандидата в народні депутати України Островського Н.І., який балотується в ОВО № 119 у порядку самовисування, та скасуванням реєстрації кандидатів у народні депутати України в кількох ОВО, Комісія прийняла рішення здійснити передрукування виборчих бюлетенів з виборів народних депутатів України для голосування в ОВО № 26, 68, 72, 119, 134 на позачергових виборах народних депутатів України.

При цьому встановлено, що ЦВК та державне підприємство "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів" за участю контрольної комісії за виготовленням виборчих бюлетенів забезпечують знищення раніше виготовлених виборчих бюлетенів для голосування в ОВО № 26, 119, 134, що знаходяться на зазначеному підприємстві, та виборчих бюлетенів для голосування в ОВО № 68, 72, повернутих Державним підприємством спеціального зв’язку для знищення.

Внесено зміни до єдиних кошторисів видатків низки окружних виборчих комісій ОВО для підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Комісія затвердила Розподіли субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на підготовку і проведення повторного голосування 21 липня 2019 року з перших виборів депутатів сільських, селищних рад 30 червня 2019 року на суму 428 тис. 500 гривень та на виготовлення органами ведення Державного реєстру виборців списків виборців та іменних запрошень для підготовки і проведення повторного голосування з вказаних виборів на суму 2 тис. 200 гривень.

Окрім того, до Комісії 9 липня 2019 року надійшло звернення кандидата в народні депутати України в ОВО № 90 Бабенка М.М. на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, яким він спростовує раніше подану до ЦВК 5 липня 2019 року заяву про відмову від балотування, на підставі якої Комісією була прийнята постанова від 7 липня 2019 року № 1524 про скасування, зокрема його реєстрації кандидатом у народні депутати України.

Під час розгляду цього звернення Комісією також було зазначено, що повторно на її запит 11 липня 2019 року Бабенком М.М. було особисто пред’явлено паспорт громадянина України та подано звернення, яким він спростовує подання до ЦВК будь-яких заяв про відмову від балотування. У зазначених зверненнях Бабенко М.М. повідомляє, що жодних заяв про виключення його як кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі він не писав та до Комісії не подавав.

Відтак, Комісія виключила у додатку 2 до своєї постанови від 7 липня 2019 року № 1524 "Про скасування реєстрації кандидатів у народні депутати України, які балотуються в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року" позицію щодо Бабенка Миколи Миколайовича, який балотується в одномандатному виборчому окрузі № 90.

Разом з тим, враховуючи, що заява кандидата в народні депутати України Бабенка М.М. містить інформацію щодо порушень законодавства про вибори народних депутатів України під час виборчого процесу, Комісія вирішила надіслати копії цієї постанови Національній поліції України та окружній виборчій комісії ОВО № 90.

До ЦВК надійшли дві скарги кандидата в народні депутати України Галушка М.Л., висунутого ПОЛІТИЧНОЮ ПАРТІЄЮ "СЛУГА НАРОДУ", в ОВО № 97 за підписом його довіреної особи Осадчої К.О., у яких суб’єкт звернення вказував на факт розміщення кандидатом у народні депутати України в цьому ж окрузі Іваненком О.В. носіїв політичної реклами на зовнішній поверхні транспортних засобів громадського користування, у зв’язку з чим просив ЦВК встановити факт порушення та зобов’язати суб’єкта оскарження видалити зазначену передвиборну агітацію. Розглянувши вказані скарги, Комісія залишила їх  без розгляду по суті, оскільки їх подано з порушенням строку оскарження.

Окрім того, Комісія відмовила у задоволенні скарги офіційного спостерігача від ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "АСОЦІАЦІЯ ПРОФЕСІЙНИХ ПОЛІТИЧНИХ КОНСУЛЬТАНТІВ" в ОВО № 94 Коніжая Р.О., у якій суб’єкт звернення просив визнати дії кандидата в народні депутати України в цьому ж окрузі  Кононенка І.В. з розміщення друкованого агітаційного матеріалу протиправними, зобов’язати вказаного кандидата протягом одного дня з дня прийняття рішення ЦВК зняти зазначені плакати та оголосити йому попередження. Рішення прийняте у зв’язку з відсутністю належних підстав для задоволення.

З тих же підстав відмовлено у задоволенні скарги кандидата в народні депутати України в ОВО № 178 Русецького А.А., у якій суб’єкт звернення, зокрема, просив визнати дії кандидата в народні депутати України в цьому ж окрузі Літвінова О.М. щодо розміщення результатів соціологічного дослідження у друкованих матеріалах передвиборної агітації без зазначення часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки такими, що порушують вимоги виборчого закону та оголосити йому попередження.

Окрім того, Комісія відмовила у задоволенні скарги Слюзенка В.О.,  у якій суб’єкт звернення просив, зокрема, визнати протиправними дії кандидата в народні депутати України в ОВО № 18 Вигонюка А.В. щодо виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про їх замовника, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та використання Державного Прапора України у своїй передвиборної агітації. А також – зобов’язати вказаного кандидата припинити розповсюджувати агітаційні матеріали та прийняти рішення про оголошення йому попередження. Рішення прийняте у зв’язку відсутністю належних доказів для задоволення.

Комісія розглянула скаргу Янковича В.О., довіреної особи кандидата в народні депутати України  в ОВО № 207 Євлахова А.С., у якій суб’єкт звернення зазначав, що кандидати в народні депутати України, зареєстровані в цьому ж окрузі Кошовий Д.В., Бондар О.А., Євлахов А.С. (1998 року народження), Євлахов А.С. (1962 року народження) та Рибаков І.О., подаючи до ОВК подання щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій, свідомо пропонували громадян України, які "не є місцевими жителями даного округу та відповідно не мали на меті виконувати функції посадових осіб ДВК, з єдиною метою – зрив виборчого процесу". А також – просив визнати такими, що не відповідають вимогам виборчого законодавства, дії суб’єктів оскарження щодо внесення подань стосовно кандидатур до складу окремих ДВК цього округу з пропозиціями включення осіб, які не виконують покладених на них Законом України "Про вибори народних депутатів України" обов’язків у відповідних ДВК. Комісія залишила скаргу без розгляду по суті, оскільки її подано до неналежного суб’єкта розгляду та з порушенням строків оскарження.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії