20:40 / 08.07.2019 Политика

ЦВК оголосила попередження за порушення термінів відкриття рахунків виборчих фондів 38 кандидатам зареєстрованим в ОВО

8 липня відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провела Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

Комісія внесла зміни до складу окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, утворених відповідно до постанови ЦВК від 31 травня 2019 року № 919.

Окрім того, зареєстровано уповноважених осіб політичної партії "Громадянська позиція", Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК", Політичної Партії "ГОЛОС", політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Свобода" в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України.

Також скасовано реєстрацію уповноваженої особи Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК" в ОВО № 40 та зареєстровано замість неї іншу.

Зареєстровано довірених осіб кандидатів у народні депутати України, зареєстрованих в низці одномандатних виборчих округів.

Відповідно до виборчого закону Комісія оголосила попередження за порушення термінів відкриття рахунків виборчих фондів 38 кандидатам у народні депутати України, зареєстрованим в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Внесено зміни до складу дільничної виборчої комісії з виборів народних депутатів України закордонної виборчої дільниці № 900073 закордонного виборчого округу на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, утвореної відповідно до постанови ЦВК від 5 липня 2019 року № 1501.

Розглянувши подання Ужгородської районної державної адміністрації Закарпатської області, Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації, виконавчих комітетів Львівської міської ради, Трускавецької міської ради Львівської області та Миргородської міської ради Полтавської області щодо внесення змін до переліку звичайних та спеціальних виборчих дільниць, утворених на постійній основі, а також Криничанської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, Сквирської районної державної адміністрації Київської області та Олешківської районної державної адміністрації Херсонської області стосовно зміни адрес приміщень для голосування та адрес приміщень дільничних виборчих комісій звичайних виборчих дільниць, які існують на постійній основі, Комісія внесла зміни до переліку звичайних та спеціальних виборчих дільниць, утворених на постійній основі постановою ЦВК від 12 квітня 2012 року № 66.

Також внесено зміни технічного характеру до постанови ЦВК від 20 червня 2019 року № 1096.

Внесено зміни до єдиних кошторисів видатків низки окружних виборчих комісій ОВО для підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Розглянувши відповідні звернення, Комісія зареєструвала 45 офіційних спостерігачів від іноземної держави та міжнародної організації на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року. А саме: 12 – від Федеративної Республіки Німеччина, 33 – від Світового Конґресу Українців.

Таким чином, станом на 8 липня Комісією зареєстровано 481 офіційного спостерігача на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року. А саме: від 4 іноземних держав – 23 офіційних спостерігачів, від 10 міжнародних організацій – 458 офіційних спостерігачів.

Окрім того, розглянувши заяви кандидатів у народні депутати України, які балотуються в одномандатних виборчих округах, висунутих політичними партіями та у порядку самовисування, про відмову балотуватися на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, Комісія скасувала реєстрацію 18 кандидатів у народні депутати України. А саме: у порядку самовисування – Майданевича Л.О. – в ОВО № 17, Демчака Р.Д. – в ОВО № 18, Бекерову Н.А. – в ОВО № 26, Кравченка А.Ю. – в ОВО № 27, Хабібуліна О.Ф., Черняка В.М. – в ОВО № 36, Луців Е.В. – в ОВО № 70, Полюсова В.В. – в ОВО № 76, Ярового О.В. – в ОВО № 101, Волканова В.А. – в ОВО № 102, Столяренко Т.М. – в ОВО № 180, Рибакова О.В. – в ОВО № 182, Гешка І.Т. – в ОВО № 202, Супруненка О.І. – в ОВО № 216, Соломаху А.Г. – в ОВО № 221; висунутого Політичною партією "Європейська Солідарність" – Євстаф’єву І.С. – в ОВО № 78; висунутого ПОЛІТИЧНОЮ ПАРТІЄЮ "СИЛА І ЧЕСТЬ" – Коваль Л.І. – в ОВО № 130; висунутого Політичною партією "ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК" – Середу А.О. – в ОВО № 183.

При цьому Комісія внесла зміни до своєї постанови від 26 червня 2019 року  № 1346, виключивши із відповідних додатків відомості про вказаних кандидатів у народні депутати України.

ЦВК скасувала реєстрацію уповноваженої особи Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ" в ОВО № 49.

Окрім того, під час засідання комісія розглянула окремі питання діяльності окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного
виборчого округу № 47.

Так, до ЦВК надійшли ухвала Донецького окружного адміністративного суду про відкриття провадження в адміністративній справі разом з адміністративним позовом Шумакової К.Ю. до вказаної виборчої комісії, а також копія постанови цієї комісії від 5 липня 2019 року № 11 "Про відхилення кандидатур, внесених до складу дільничних виборчих комісій від Політичної партії "Європейська солідарність", депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання" з окремими думками її членів.

Розглянувши наявні документи, Комісія встановила, що вказана виборча комісія порушила вимоги виборчого закону стосовно обов’язкового включення до складу дільничних виборчих комісій звичайних чи спеціальних виборчих дільниць по одному представнику політичної партії, депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання, за її поданням. Тим самим зазначена ОВК обмежила права політичної партії, а також запропонованих нею осіб на участь у роботі дільничних виборчих комісій звичайної чи спеціальної виборчої дільниці на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

За таких обставин Комісія скасувала вищезазначену постанову ОВК ОВО № 47 від 5 липня 2019 року № 11 та достроково припинила повноваження всього її складу у зв’язку із грубим порушенням нею Закону України "Про вибори народних депутатів України".

При цьому встановлено, що суб’єкти подання, за поданнями яких до складу вказаної виборчої комісії було включено осіб, повноваження яких достроково припинено, не пізніше 24 години 9 липня 2019 року мають внести подання до Центральної виборчої комісії щодо кандидатур для включення до її складу.

Також ЦВК зобов’язала вказану виборчу комісію після сформування її нового складу до 11 липня 2019 року включно розглянути питання утворення ДВК звичайних та спеціальних виборчих дільниць цього округу з урахуванням подання Політичної партії "Європейська Солідарність", депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання, від 3 липня 2019 року з усіма наявними в комісії документами, поданими цією політичною партією, та прийняти рішення відповідно до вимог Закону України "Про вибори народних депутатів України".

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії