15:07 / 13.03.2019 Политика

Чи стане Київрада на захист рідної землі?

Чи стане Київрада на захист рідної землі, стане відомо вже цього тижня. На пленарному засіданні КМР має розглядатись проект рішення про введення мораторію на передачу майна та землі, що знаходяться у комунальній власності, компаніям з часткою держави-агресора у статутному капіталі. Прийняття такого рішення може стати доленосним не лише для столиці України, а й для усієї країни. За словами депутата Київради Олега Петровця, цей документ «в перспективі може стати підзаконним актом». 

Так чи інакше, суспільство сьогодні втягнуто у передвиборчі перегони. Поступово приходить усвідомлення, що цього разу вирішується не те, яким курсом рухатиметься Україна найближчих п»ять років, а чи існуватиме, як окрема держава, в принципі. За потоком передвиборчого бруду надважливі речі, щодо колосальних ризиків здачі державних інтересів на користь країни-агресора, стають другорядними. Інформаційне поле на даний момент є просто ідеальним, аби залишитись непомітними у сприянні отримання компаніями Російської Федерації земельних ділянок в містах України.

«Гібридне захоплення» українських земель відбувається за досить простою схемою: російські банки, зокрема санкційні «Сбербанк», «Промінвестбанк», в рахунок погашення кредитів отримують у власність заставне майно підприємств, що складається зі споруд й земельної ділянки. В першу чергу, особливий інтерес компанії країни-агресора  виявляють до приватизації або довгострокової оренди землі. Це явище набуло системного характеру та є досить масштабним по всій країні. Таким чином може відбутись поступове захоплення України без використання важкої зброї.

Скандальна ситуація про проект рішення Київради відносно передачі земельної ділянки по спрощеній процедурі  банку Російської Федерації «Сбербанк» у Голосіївському районі Києва набула широкого розголосу та привернула увагу проукраїнських представників київської влади та народних депутатів.

Місяць тому у залі Верховної Ради народний депутат Дмитро Тимчук оголосив депутатський запит до Секретаря РНБО відносно застосування обмежувальних заходів (санкцій) стосовно юридичних осіб з державним капіталом країни-агресора. У зверненні він навів лише кілька прикладів, де подібна схема вже застосована або може бути використана: під заставою у «Сбербанку» знаходиться завод «Росинка», а це 31 га землі у Києві, завод по виготовленню гумовотехнічних виробів – 30 га землі у Білій Церкві, коксохімічний завод – 16,7 га у Харкові, кондитерська фабрика – 2 га землі в Мукачево, торгово-розважальні центри в великих містах, готелі, тощо. Велика кількість потужних промислових об»єктів із земельними ділянками в містах України знаходиться під заставою у російському «Промінвестбанку».

Нардеп запропонував заборонити фінансовим установам, в статутному капіталі яких є частка держави-агресора, отримувати у власність, використання, заставу, іпотеку земельні ділянки на території України. Така пропозиція є абсолютно логічною, за умов зазіхання Росії на територіальну цілісність України та ведення загарбницької війни проти нашої держави.

На разі, рішення РНБО по даному питанню не оприлюднене.

Депутати Київради пішли далі. На порядку денному пленарного засідання Київради, що відбудеться 14.03.19 року, на розгляді стоїть питання «Про встановлення заборони передачі майна та земель комунальної власності територіальної громади міста Києва у власність або користування юридичним особам, у статутних капіталах яких є частка держави-агресора». Тобто на часі – введення мораторію на передачу майна та київської землі кремлівським агентам впливу.

Автор даного проекту рішення Київради депутат київської міської ради Олег Петровець підкреслив: « Ми маємо позбавити агресора можливості отримувати наше майно і земельні ділянки, і якраз цей проект рішення дає можливість впорядкувати систему передачі майна або земель юридичним особам, які мають часку Російської Федерації». Співавторами цього проекту рішення є депутати київської міської ради  Вадим Васильчук, Петро Кузик, Юрій Сиротюк, Володимир Назаренко, Іван Картавий, Віталій Павлик, Ганна Свириденко, Наталія Манойленко. Їхня позиція з питань взаємин Києва з країною-агресором послідовна та однозначна.

Четвер стане судним днем для решти депутатів Київради. Важко уявити, що може завадити введенню мораторію, однак все може бути. Цього разу за перенесенням питання на друге читання, зняттям з порядку денного, затягуванням процесу прийняття рішення за формальними процедурами сховатись не вдасться. Такі намагання свідчитимуть лише про одне: депутати, які усіма засобами пручатимуться прийняттю рішення про мораторій, працюють на користь ворога. Під час війни, коли майже щодня з фронту приходить сумна звістка про ще одне життя, яке віддано на захист рідної землі, не віддати свій голос  за введення мораторію на передачу майна та земельних ділянок, що знаходяться у комунальній власності киян, «Сбербанку» , «Промінвестбанку» та іншим кремлівським структурам, - це і буде справжньою зрадою.  

Зрештою, до кінця тижня ми поіменно знатимемо, хто з депутатів Київради VIII скликання може потрапити у цей орган влади IX скликання, а хто – в  IX коло Аду. Нагадаємо для тих, хто забув або не знав: автор епохи Відродження Данте у «Божественній комедії» яскраво описав усі кола Аду. Найстрашніше покарання - в останньому, 9-му колі царства Аїду, де страждають зрадники. Не убивці (вони у 7-му колі), а зрадники, бо їхній гріх страшніший.  

Це так, для загального розвитку віруючих усіх релігій, агностиків та атеїстів розмаїтого депутатського корпусу Київради.

Сподіваємось, ця інформація зайва для Київського міського голови Віталія Кличка та переважної більшості депутатів Київради, які покажуть себе справжніми захисниками державних інтересів та дадуть приклад іншим мерам міст України.

 

ТЭГИ: