22:49 / 31.03.2021 Политика

Сергій Гамалій: "губернатор в законі"

Частина 4. Як Гамалій та його родина заробляли на дітях

В попередніх частинах…

Наше розслідування стосовно очільника Хмельниччини Сергія Гамалія продовжується. В попередніх трьох частинах ми розповіли вам багато цікавого про непересічну особистість, якою, безперечно, є наш герой. Здається, що думає він тільки про служіння державі. Якій саме? Гарне питання, адже, як виявилося, пан Гамалій має два паспорти і два громадянства: українське та польське. Але, якщо дуже хочеться служити Україні, про такі дрібниці, як грубе порушення українського законодавства, можна не хвилюватися.

Це ж саме стосується і декларації, де повністю відсутня інформація про бізнес Сергія Гамалія та його родини, який зареєстрований в Польщі. Втім, щодо родини нашого героя питання також невизначене, адже, як виявилося, працює він на добробут двох жінок: офіційної дружини та коханки, яку привіз із собою з Києва. При цьому з коханкою пан Гамалій живе майже відкрито. Принаймні про це знають всі співробітники Хмельницької ОДА. Мабуть, це не самий гарний приклад морального обличчя влади.

Окремий і дуже цікавий розділ в біографії чинного губернатора Хмельниччини – його приховані зв’язки з криміналом. В молодості Гамалій двічі затримувався органами внутрішніх справ: за зберігання кокаїну та за участь у вимаганні в складі злочинного угруповання. Очоливши область, наш герой оточив себе особами, добре відомими в кримінальних колах. Таким є один із заступників голови ОДА, радник і помічник пана Гамалія. «Вишенькою на торті» стало відкрите спілкування губернатора протягом робочого часу по мобільному телефону з кримінальними авторитетами.

В третій частині ми розповімо вам про те, як Гамалій торгує з країною-агресором – Російською Федерацією. Сподіваємося, ця частина біографії губернатора буде цікавою перш за все РНБО і СБУ, які останнім часом значно активізували зусилля по нейтралізації російського впливу в Україні. Цікавий момент: тут у нас вперше з’являється брат нашого героя – Андрій Гамалій. Він цікавий нам тим, що за його допомогою Сергій Гамалій намагається приховати свої бізнес-інтереси.

Отже, прийшов час докладніше поговорити про братів Гамаліїв, про їхній бізнес та бажання триматися ближче до бюджетних грошей. Навіть якщо для цього потрібно заробляти на дитячому відпочинку.   

Бізнес-імперія Гамаліїв

Перед призначенням на посаду голови Хмельницької обласної державної адміністрації Сергій Гамалій подавав декларацію у якості кандидата на посаду за 2019 рік (26.11.2020, уточнена 31.11.2020, за цим посиланням. У розділі 9 декларації (юридичні особи, трасти або інші подібні правові утворення, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкт декларування або члени його сім'ї) вказано 4 юридичні особи: ТОВ «Деліция» (код ЄДР 38307275), ТОВ «БАРС» (код ЄДР 30614652), ТОВ «ІНТЕРСІТІ АВТО» (код ЄДР 37749793) та ТОВ «Деліция-Львів» (код ЄДР 42222858). Після того, як патрони Гамалія з ОП вирішили просувати його на посаду губернатора Хмельниччини, Сергій В’ячеславович почав підчищати власну бізнес-історію. Станом на 15.04.2021 р. він вийшов зі складу власників (контролерів) усіх вищевказаних юридичних осіб.

Однак це зовсім не означає, що пан Гамалій полишив усі бізнесові справи. Зазвичай українськи чиновники переписують власність та підприємства на дружин, але з дружиною у нашого героя незрозумілі стосунки. Як ми вже писали, дружина хмельницького губернатора, яка як і він має громадянство України та Польщі, постійно проживає з дітьми в сусідній країні. Що стосується нашого героя, то на людях він жаліється, що дуже хоче до дружини та дітей, але епідемія ковіду не дозволяє побачитися. Але є й інша версія: із теперішньої коханкою Юлією Тупіковою у Сергія Гамалія зав’язалися серйозні стосунки. Не можна виключати, що пані Юлія стане його наступною дружино. Можливо саме тому пан губернатор не переписав свою частку бізнесу на старшого брата Андрія.

За даними державних реєстрів, на сьогодні власником (учасником) ТОВ «Деліция» та ТОВ «БАРС» є одна фізична особа: Гамалій Андрій В’ячеславович, який зареєстрований в місті Кам'янець-Подільський, вул. Шевченка, б.23, кв. 12. Це і є той самий рідний брат Сергія Гамалія. До речі, Андрій Гамалій також є депутатом Кам’янець-Подільської міської ради, до якої від обирався тричі. Підприємство ТОВ «ІНТЕРСІТІ АВТО» зареєстроване на двох власників (учасників): вищезгаданого Гамалій Андрія та Гамалія В’ячеслава Сергійовича.

Останній є батьком Сергія та Андрія. В офіційних базах даних він вважається зареєстрованим в Кам'янець-Подільському, вул. Данила Галицького, б. 13, кв. 137. Вивчаючи документи, що стосуються бізнесу родини Гамаліїв, ми з’ясували, що саме цю адресу чинний губернатор Сергій Гамалій вказав у всіх реєстраційних документах, як адресу власної реєстрації (наприклад при реєстрації ФОП, який було припинено 24.11.2020 р.). Отже, з високою ймовірністю можна стверджувати, що В.С. Гамалій є батьком героя нашого розслідування.

Останнє з чотирьох, ТОВ «Деліция-Львів», як зазначається в реєстрах, було переоформлено на одного власника - Пікуля Ростислав Валерійовича, який зареєстрований в Кам'янці-Подільському, вул. Гордійчука Миколи, б. 9, кв. 36. Він поки залишиться поза нашою увагою, але, не виключаємо, що повернемося до нього в інших частинах наших публікацій. Варто відмітити що рідних братів Сергія та Андрія Гамаліїв пов'язують досить тісні бізнес-взаємовідносини. На Схемі №1 «Бізнес-зв’язки братів Гамаліїв» ви можете побачити схематичне зображення зв'язків та взаємопов'язаних бізнес-структур, до яких мають відношення брати Гамалії.

Схема №1 «Бізнес зв’язки братів Гамаліїв»

Для того, щоб з’ясувати, які ролі відіграє кожен з братів у спільному бізнесі, ми поспілкувалися з представниками їхнього найближчого оточення та декількома з колишніх бізнес-партнерів. З’ясувалося, що Сергій Гамалій відповідає за політичне прикриття бізнесу. Як стверджують джерела, він забезпечує сімейний бізнес угодами з бюджетними установами, вирішує складні питання через власні зв’язки в Офісі президента, в тому числі проблеми з правоохоронними органами та податковими органами. Як кажуть в народі, в бізнес-імперії Гамаліїв молодший брат Сергій займає посаду «рєшали».

Старший брат Андрій Гамалій власне опікуються управлінням та розвитком підприємств, що належать родині Гамаліїв. Як вказується в офіційній біографії Андрій В’ячеславович Гамалій народився 25.10.1974 р. в с. Велика Троїця, Бєлгородської обл., Росія. Подейкують, що панові Андрію, незважаючи на російську військову агресію, вдалося зберегти досить тісні зв’язки з бізнес-структурами з РФ. Андрій Гамалій був депутатом Кам'янець-Подільської міськради трьох скликань. Останній раз, у 2015 році, Андрій Гамалій потрапив до міськради від партії "Всеукраїнське об'єднання "Рідне місто". Згідно розслідування ГО "Жіночий антикорупційний рух" АГ та даними його декларації за 2016 рік, з доходом у понад 2 млн грн він був другим з семи депутатів-мільйонерів міськради.

Багато років саме Андрій В’ячеславович будував родинний бізнес, учасниками якого також були рідні: брат Сергій та батько В’ячеслав Гамалії. На сьогодні до складу бізнес-імперії родини Гамаліїв входять 18 компаній, більшість з яких зареєстрована в Кам’янці-Подільському за адресою м. Кам'янець-Подільський, вул. Північна, б. 81. Більш детально ви можете побачити їх на Схемі № 2 «Бізнес-імперія родини Гамаліїв».

Гамалій заробляє на дітях

Вивчаючи бізнесову діяльність підприємств, що належать родині Гамаліїв, ми звернули увагу на ТОВ "Лада-Каміс", яке було засновано ще у 1994 році як ЗАТ "ЛАДА-КАМІС" (код ЄДР 21340504). До 30 березня 2021 року офіційно власником компанії був Андрій Гамалій. Однак, можливо, під впливом нашого розслідування, ТОВ була швидко перереєстрована на Новіцького Олександра Олексійовича, який є близьким родичом директорки компанії Новіцької Юлії Олександрівни. Важливо зазначити, що ТОВ «Лада-Каміс» цікава з багатьох сторін, починаючи від її назви. Тут знову маємо справу з російським слідом у збагачені родини Гамаліїв.

Справа в тому, що компанія з точно такою ж назвою була зареєстрована в місті Толь’ятті, яке знаходиться в Самарській області РФ у 2006 році. Російська «Лада-Каміс» займалася гуртовою торгівлею автомобільними запчастинами до легкових авто марки «Лада». Точно така ж спеціалізація діяльності стоїть в документах української компанії-близнюка, яка належить родині Гамаліїв. У 2011 році «Лада-Каміс» РФ була ліквідована, а компанія в Кам’янці-Подільському продовжила працювати. Однак головний напрямок діяльності, згідно установчим документам, був змінений на «55.20 Надання житла на вихідні та інші періоди короткотермінового проживання».

Як стверджують джерела, наближені до родини Гамаліїв, протягом 6 років після ліквідації російської тезки ТОВ «Лада-Каміс» працювала на межі виживання. Поки Сергій та Андрій Гамалії не «налагодили» досить щільні «стосунки» з керівництвом бюджетних закладів, які розпоряджаються коштами держаного та місцевих бюджетів, призначеними на оздоровлення дітей. Після того, як відносини були налагоджені і досягнуті «певні домовленості» з керівниками з розпорядниками коштів, доля нарешті повернулася до компанії Гамаліїв обличчям. Протягом 2017 - 2020 рр. ТОВ «Лада-Каміс» приймало участь в 114 закупівлях державних закупівлях, з яких у 75 закупівлях на 11,44 млн грн визнано переможцем та підписано 71 договор на суму 10,13 млн гривен. Предметом практично усіх закупівель були послуги з організації оздоровлення та відпочинку дітей за путівками, які оплачувалися за рахунок бюджетних коштів.

З інформації про лот учасника в системі прозоро Prozorro ми дізналися, що розпочали брати Гамалії опановувати тему з дитячим оздоровленням з червня 2017 року, коли ТОВ «Лада-Каміс» вперше виграла тендер на надання послуг з оздоровлення дітей пільгових категорій. До того часу переможцем переважної більшості аналогічних тендерів було ТОВ «Пансіонат з лікування «АІФА». Однак потім ця компанія несподівано зникає з переліку переможців. Джерела, наближені до соціального департаменту Хмельницької ОДА, повідомили нам, що на їхню думку, зміна постачальника може бути пов’язана з тим, що Гамалії запропонували керівникам установ-розпорядників коштів «кращі умови» співробітництва. Ми впевнені, що компетентні органи, які будуть перевіряти «історію Сергія Гамалія» по факту наших публікацій, зможуть більш детально вивчити справжні причини успіху ТОВ «Лада-Каміс», яка формально належала Андрію Гамалію.

Цікаво зазначити, що з серпня 2019 року, тобто з моменту, коли Сергій Гамалій почав активно працювати на свого патрона, одного з перших осіб Офісу президента, тендери з оздоровлення дітей вигравала практично на 100% компанія родини Гамаліїв. І все це, незважаючи на електронну систему закупівель, яка, як стверджували її винахідники, попереджає будь-яку корупцію. Проте, на будь-якому підприємницькому форумі ви зможете дізнатися про десятки перевірених способів, як обійти Prozorro, якщо в тебе є домовленості з розпорядниками коштів. Основними покупцями послуг ТОВ "Лада-Каміс" були бюджетні установи саме Хмельницької області.

В переліку замовників послуг знаходимо Війтовецьку, Макіївську сільську раду, Чемеровецьку, Новоушицьку, Лісовогринівецьку, Наркевицьку, Слобідсько-Кульчієвську, Сатанівську, Гвардійську, Ганнопільську сільські ради, Дунаєвецьку, Тульчинську, Хоростківську міські ради, Кам'янець-Подільську, Чемеровецьку та Теофіпольську РДА, а також Хмельницьку міську раду. Бізнесові апетити братів Гамаліїв охопили майже всю Хмельницьку область. Крім того, ТОВ «Лада-Каміс» ставало переможцем тендерів щодо закупівлі послуг на оздоровлення дітей в Житомирській та Винницькій областях. Про те, як виконують взяті на себе зобов’язання брати Гамалії, свідчать наступні дані. Згідно інформації системи Prozorro, із 75 договорів, які уклало родинне ТОВ «Лада-Каміс», виконано лише 67%. Причини невиконаних договорів, можливо, будуть цікаві компетентним структурам.

Варто відмітити, що ТОВ "Лада-Каміс" зазнавало досить частих змін засновників та інших реєстраційних параметрів. Можливо, це пов’язано з намаганням родини уникнути зайвої уваги НАЗК. Так, Андрій Гамалій формально вийшов зі складу засновників ТОВ "Лада-Каміс", хоч і залишив вплив на діяльність підприємства. У декларації, поданій до НАЗК 28.04.2017 за підсумками 2016 року, він відобразив повернення 45.580,0 грн. зі статутного капіталу ТОВ "Лада-Каміс". За словами обізнаних джерел, незважаючи на те, що офіційно Гамаліїв немає в засновниках, їхня родина, включаючи чинного губернатора Хмельниччини Сергія Гамалія та його брата Андрія повністю контролюють компанію.

Отже, маємо ще один пазл до мозаїки видатної голови Хмельницької обласної державної адміністрації Сергія Гамалія та його родини. Історія з ТОВ «Лада-Каміс» показує, що Гамаліє не гребують будь-якою можливістю заробити гроші через політичний вплив. Цілком можливо, що успіх зазначеної ТОВ цілком обумовлений політичними зв’язками Сергія Гамалія в ОП, один з очільників якого має пряме відношення до призначення нашого героя в губернаторське крісло, а також впливом депутата Кам’янець-Подільської міської ради Андрія Гамалія на розпорядників коштів. Треба розуміти, що наші сили, як журналістів, обмежені. Ми не можемо замінити собою потужний аналітичний апарат правоохоронних органів. Тому звертаємося до них з проханням по факту цієї публікації провести перевірку всіх 18 бізнес-структур, які належать родині Гамаліїв, на предмет можливих зловживань з бюджетними коштами та отримання неправомірної переваги під час проведення відповідних публічних закупівель. Також правоохоронцям, мабуть, варто, окремо вивчити питання: скільки контрактів із бюджетними організаціями уклали компанії родини після того, як пан Гамалій очолив область і якою була його особиста роль в цьому. Тільки таким чином платники податків Хмельниччини можуть отримати відповідь на питання, як насправді витрачаються їхні кошти.

В наступній частині ми розкажемо цікавий епізод, який дещо доповнить картину зв’язків губернатора Сергія Гамалія та його родини з кримінальним світом Хмельниччини.

 

Далі буде…