12:47 / 20.10.2020 Политика

Михайло Присяжнюк назвав головні проблеми столиці, їх причини та методи розв'язання

За даними соціологічної групи “Рейтинг”станом на 2020 рік киян найбільш турбують проблеми вартості комунальних послуг - 42%, завантаженість вулиці транспортом - 34%, неналежний рівень медицини - 33%, незаконні будівлі - 33%, низька якість комунальних послуг - 24%, відсутність метро в нових районах міста - 22%, поганий стан доріг міста 22%.

У чому причини ж таких проблем та які способи вирішення?

На ці запитання спробує відповісти Михайло Присяжнюк - народний адвокат, телеведучий та правозахисник. Михайло спеціалізується на основних проблемах Києва не лише з кута зору пересічного жителя міста, а як експерт з правових питань та кандидат у депутати до Київської міської ради від “Слуги народу”, яка має за усі шанси пройти на виборах, адже за результатами 4-ої хвилі опитування соціологічної групи

“Рейтинг” на місцевих виборах вона отримує найбільше голосів президентську партію підтримують понад 17% людей.

У топ проблемах Києва на перших місцях стоїть саме питання незаконних забудов.  Як  Ви оцінюєте цю проблему?

Київ - столиця і велике місто, де постійно зростає населення. Попит на житло завжди актуальний. Відповідно це супроводжується постійним розширенням кількості площі забудов. Я помітив, що останнім часом, у Києві стає все більше нових будівель і все більше вони порушують норми розташування та будівництва. Зараз планується вестись понад 200 нових будинків. Інформацію щодо забудовників на сайті КМДА знайти неможливо: це або старі дані за 2013 рік, або посилання знаходиться у розробці. Про яку прозорість можна говорити?

Усього офіційно незаконних забудов у Києві приблизно 30, хоча насправді набагато більше. І ніхто не знає, що з ними робити. Власники квартир ошукані, а КМДА бездіяльне.

Забудовникам важливо лише продати квартири та отримати гроші, все інше їх не цікавить. Люди можуть жити в нових квартирах, ремонт яких буде отруювати їх життя, де, можливо, не буде води та світла. При чому страждають не лише покупці, але й оточуючі жителі будинків. Забудовників не цікавить інфраструктура, вони не намагаються її розвинути, а навпаки ускладнюють ситуацію. Звичайно, винен не лише забудовник, але й влада та органи, які дали дозвіл на будівництво. Ніхто не контролює чи дотримується план забудови. По-суті, через величезну корупцію закриваються очі на майже всі будівництва. А страждають від цього прості кияни.

А які ж шляхи вирішення даної проблеми Ви бачите?

Незаконна забудова - рак нашого міста. Понад 80% новобудов наносять непоправної шкоди старим, в тому числі й історичним, забудовам. Тим більше, виникають питання яким чином КМДА видає дозвільні документи. Часто зведення новобудов порушує усі можливі стандарти та навіть Кримінальний кодекс України. Я думаю, цим повинні зайнятися антикорупційні органи. Щодо методів вирішення: безперечно, необхідно почати з повного аудиту  та інвентаризація об'єктів міського простору та розвиток системи містобудівного кадастру, включаючи розміщення у публічному доступі актуальної інформації про продаж й оренду об'єктів комунальної власності житлового фонду Києва. Тоді ми хоча б для себе будемо розуміти реальний стан речей та що з цим першочергово робити. Зараз прогнози не дають втішних характеристик. Але це - лише здогадки. Я підозрюю, що реальний стан речей ще гірший, на жаль. І не можна надалі гаяти час та чекати коли зведуть нову забудову і через неї сусідній будинок - стара забудова - просто розколеться. А така ситуація - не рідкість. Часто про це розповідають, показують, коли приїжджаю на округ”

Михайло, які причини такої колосальної проблеми з житлово-комунальним фондом у Києві?

Зношення житлово-комунального фонду - давно не новина для столиці. Часто це призводить до системних аварій та збільшення ризиків для жителів міста. Уявіть, що понад 30% житлового фонду ЖКГ уже повністю відслужили нормативні терміни. Серед них - ліфти, котли, ємності, що працюють під тиском, труби.  Наприклад, з початком опалювального сезону, який, до речі, не за горами, кияни бачать як кожного дня десь стаються аварії.

Усього загальна протяжність тепломереж у Києві становить 2,7 тисячі кілометрів, а ступінь їхньої зношеності - 80 %. Вся причина у тому, що трубопроводи закладались у різні роки. Є мережі, яким 40-50 років і навіть понад. Найбільш зношені мережі в центральних районах - Печерський, Шевченківський. Однак значну кількість аварій, приміром, на старті минулорічного опалювального сезону 2018-2019 фіксували у Дніпровському та Оболонському районах.

При такій тотальній зношеності влада не поспішає з модернізацією. Щоріч у Києві модернізується лише 1% житлово-комунального фонду (при нормі мінімум 5%) Термінового капітального ремонту потребують і теплові, водопровідні, каналізаційні, водопровідні мережі.

А ось, з боку комунальних служб спостерігається неефективне управління, великі втрати води й теплової енергії, відсутність контролю якості надаваних послуг, непрозорий механізм здійснення розподілу комунальних послуг у багатоквартирних будинках, незабезпечення повного індивідуального обліку, відсутність технічної можливості індивідуального обліку в системах централізованого опалення й неможливість відключення від цієї послуги.

Як ви думаєте, яка причина низької якості надання комунальних послуг?

Я спілкувався з багатьма жителями свого округу, і більшість з них скаржаться на захмарну суму комуналки, яка в той час не виправдана якістю послуг. Недосконала тарифна політика спричинила кризу у різних регіонах України, що призвело до великої суми заборгованості понад - 64 млрд. грн. Підкреслю, що у Києві одна з найдорожчих вартість надання комунальних послуг серед інших міст України. Ну і зрозуміло, що найбільші обсяги заборгованості населення за житлово-комунальні послуги мав саме Київ - 3,7 млрд грн (станом на 1 квітня 2019 року).

Я думаю, що основні причини полягають в наступному: формальний характер проведення загальних оглядів будинків, поточний ремонт планується в недостатніх обсягах або роботи проводяться тільки лише за заявками населення, непоінформованість населення і непрозорість витрат керуючих компаній по кожному будинку викликають численні і обґрунтовані звернення та скарги.

Які кроки удосконалення ЖКГ Ви пропонуєте?

На житлово-комунальний фонд у Києві нині колосальне навантаження. І це, на жаль, багаторічна реальність, з якою не хоче боротися нинішня влада Києва. Знову ж таки, необхідно провести інвентаризацію. Контроль повинен бути, контроль влади, маю на увазі. Нещодавно, разом з жителями одного з будинків Києва, вирішив перевірити, в якому стані знаходиться бойлерна. Обладнання абсолютно зношене. І до того ж, велика проблема з підрядниками: однієї фірми, яка встановлювала, наприклад, насоси, уже не існує; інша - використала ненадійні матеріали. Тобто як ці компанії виграли тендер залишається відкритим.

Крім цього, потрібно забезпечити першими капітальним ремонтом багатоквартирні будинки за рахунок попереднього балансоутримувача або за фінансування з муніципального чи державного бюджету. Також треба вводити програму встановлення індивідуальних лічильників за рахунок надавача послуг, що обмежить можливості «приписання втрат мережі» на кінцевого споживача та забезпечити більшість багатоквартирних будинків індивідуальним тепловим пунктом. Ну і звичайно, запровадити комплексну систему реконструкції мікрорайонів із застарілим житловим фондом шляхом залученням інвесторів-забудовників на конкурсних засадах.

Михайло, яку б ви оцінку дали рівню медичного забезпечення Києва?
У кожному регіоні є свої особливості, у Києві наприклад, це зменшення кількості лікарень, за рахунок хаотичної та непродуманої забудови. Нова будівля “Охматдиту” відкривається вже понад 10 років та чомусь не може почати працювати. Корупція процвітає, а страждають від цього діти. Місцеві чиновники є перепоною для ефективного використання бюджетних коштів для захисту лікарів та допомоги хворим.

Я неодноразово чув, як кияни скаржаться на медицину. І це підтверджують не лише мої слова, але й статистичні дані. 63% жителів Києва незадоволені медичною допомогою у стаціонарі. При цьому лише 57% оцінюють свій стан здоров’я як добрий.

На мою думку, вирішенням цих проблеми повинні займатися як на всеукраїнському рівні, так і на місцевому. Саме Київрада несе відповідальність за такий низький рівень медичної системи столиці. Ситуація з коронавірусом ще раз довела неготовність місцевої влади столиці до реальних викликів та розвіяла всі міфи про належний стан охорони здоров'я.

Я думаю, кожен, хто звертався до закладів охорони здоров'я, розуміє рівень корупції у цій сфері. Покласти цьому край зможе лише запровадження системи медичного страхування. Це дасть галузі певні гарантії. Не можна закривати очі і на поширення коронавірусу. У Києві з цим особливо загрозлива ситуація. Місцева влада повинна показати, що стоїть на сторожі життя та здоров'я людей. Тому просто необхідно запровадити програму безкоштовних аналізів на COVID-19 і не тільки. Звичайно, цим повинен займатися відповідний фонд. Однак, знову ж таки, чітко та оперативно бажано розробити механізми контролю за ним. Для уникнення корупційних ризиків. 

Безпечерчно, потрібна реконструкція та капітальний ремонт закладів охорони здоров'я, оновлення їх матеріально-технічної бази. А також  не забувати про будівництво нових закладів охорони здоров'я та їх забезпечення сучасною матеріально-технічною базою.

Зі свого досвіду, я знаю як важливо, аби ліки були доступними. Тим паче, що кошти, які витрачаються на них щомісяця збільшуються. Так наприклад, витрати на ліки протягом останніх 30 днів у 2020 становили 880 грн, що майже на 380 грн більше, ніж у 2019 році. Тому потрібно створити місцеві механізми забезпечення доступності медикаментів, у тому числі для незахищених та малозабезпечених верств населення. І також запровадити програму муніципальних швидких.

Чи плануєте Ви в рамках повноважень місцевого депутата співпрацювати з Парламентом та Президентом?

Звичайно, адже не всі місцеві проблеми можна вирішити з допомогою лише місцевої влади. Розв’язання деяких проблем потребують більше повноважень, ніж повноваження місцевого депутата. Тому, зрозуміло, що треба активно комунікувати та інформувати Парламент та Президента про наші проблеми, стратегії вирішення, надавати програму розвитку міста. Тому наша взаємодія буде 100%. 

Політичні експерти відзначають Михайла Присяжнюка, як одного з найперспективніших з кандидатів у списку “Слуги Народу”. З огляду на те, що майбутній депутат Київради (ймовірність його обрання, враховуючи 2-е місце в списку, практично 100-відсоткова) неодноразово озвучував досить жорстку позицію - в тому числі і з приводу судової системи - можна очікувати, що в міськраді з'явиться новий, амбітний і популярний політичний гравець. А президентська політсила отримає серйозного спікера, який буде представляти «Слугу народу» з київських питань.

Тобто, у ЗеКоманди є що запропонувати людям. І вибір буде дуже однозначним: якщо українці хочуть змін, вірять у зміни і готові вирішувати долю свого міста, села, регіону – зміни переможуть. А значить, переможе і «Слуга народу».