20:51 / 24.06.2020 Политика

Незамінний Аваков. Чому глава МВС - головна опора Зеленського

У жарті про те, що зараз в Україні немає ніякого сенсу запам'ятовувати обличчя і прізвища членів Кабміну, є лише мала частка жарту. Після того, як 18 червня парламент вдруге не підтримав програму діяльності уряду Шмигаля, народ підсвідомо почав готуватися до чергової зміни уряду. Незважаючи на кадровий голод, про який неодноразово говорив Зеленський, заміну, швидше за все, зможуть знайти всім міністрам. Крім одного.

Нескладно здогадатися, що мова йде про Арсена Авакова.

По-перше, замінити цього політичного важковаговика, як висловився про нього прем'єр-міністр, нема ким. На сьогоднішній день главу МВС називають найдосвідченішим і найбільш впливовим міністром, який працює вже з другим президентом і четвертим прем'єром (поспіль). І, незважаючи на те, що в уряд Олексія Гончарука Арсен Аваков увійшов як "тимчасовий міністр", він спокійно продовжив працювати і в Кабміні Дениса Шмигаль. До речі, під час прес-конференції з нагоди 100 днів роботи уряду Шмигаль зазначив, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков демонструє хороший досвід в управлінні кризами, а МВС швидко реагує на інциденти. А Володимир Зеленський під час своєї травневої прес-конференції назвав Арсена Авакова "потужним міністром". З цього і виникає "по-друге".

По-друге, на сьогоднішній день зміна глави Міністерства внутрішніх справ різко вдарить саме по президенту. У нинішньому положенні Аваков - єдина опора Зеленського. Останні події в країні показують, що чинний міністр МВС не тільки впливає на політичну ситуацію в Україні, а й приймає реальні заходи для вирішення проблем, які знаходяться в межах його компетенції. Під керівництвом того ж чинного міністра фінансів Сергія Марченка Україна програла за всіма переговорними позиціями з МВФ, як зауважив радник голови Офісу президента, ексміністр фінансів Ігор Уманський. Подібних "досягнень" у нового уряду побільшало. Дивлячись на те, що відбувається в Кабінеті міністрів, складається відчуття, що в уряду дійсно немає чіткого плану і ніхто не хоче нести відповідальність за життя людей і за ситуацію в країні. Не дивно, що парламент не дає імунітет прем'єр-міністру.

На противагу тим, хто "прозасідав", Арсен Аваков завжди блискавично реагує на події. Він відразу виїхав до місця вибуху в київській багатоповерхівці на Позняках, взяв усі процеси під контроль і позначив свою відповідальність. Рятувальники і поліція спрацювали швидко і злагоджено. Жителів пошкодженого і сусідніх будинків евакуювали через загрозу обвалу, була дана команда провести експертизу стану будівлі на предмет подальшого руйнування. Національна поліція тут же почала проводити обшуки в газорозподільної компанії і всіх комунальних службах, які обслуговували зруйнований будинок. Днями через різке погіршення погодних умов на Прикарпатті та Буковині Аваков ввів надзвичайні заходи безпеки. Для боротьби з наслідками стихії і затопленням кількох районів були залучені сотні рятувальників і поліцейських, організована евакуація і робота оперативного штабу. У найкоротші терміни Аваков вилетів до Івано-Франківська. Він знову опинився в епіцентрі проблеми, щоб об'єктивно оцінити наслідки стихії і особисто проконтролювати хід рятувальних робіт.

При цьому, поки Аваков вирішує реальні проблеми реальних людей, навколо нього розгойдують ситуацію. Однак, поки під стінами Верховної Ради проходив мітинг за відставку Авакова, міністр внутрішніх справ виступав у парламенті зі звітом, в якому заявив, що МВС швидко і жорстко реагує на резонансні події, а динаміка розкриття злочинів за останні три роки зросла.

Так що ж відбувається... Формуючи кампанії з дискредитації міністра МВС або спішно підшукуючи йому "підходящу" заміну, яка буде спроможна "підтакувати" господарям, "політики" і "активісти" риють собі ж, та й всій країні на додачу, глибоку і темну яму. Залишається сподіватися на позицію Зеленського і його розуміння, що твердість ґрунту під ногами президента забезпечує, по суті, саме МВС під керуванням Авакова. Чергову "м'якотілу маріонетку" в уряді не витягне ні президент, ні держава в цілому, тим більше - на чолі МВС, адже аналізуючи те, що відбувається, складається стійке відчуття, що, наприклад, радикалам і націоналістам в цей час здатний протистояти тільки Аваков, чим він і займається - сам.

Давно стало зрозуміло, що протести на вулицях вже давно перейшли межу. Все частіше на нібито "мирних акціях" з'являються зброя, гранати, пляшки із запальною сумішшю, газові балончики. І страх в очах влади тільки підживлює їхній запал. Недосвідченого новачка, яких за останній рік з таким ентузіазмом набирали в уряд, вони зжеруть в лічені дні. Що далі?

Хаос і беззаконня...