16:02 / 23.09.2020 Здоровье

Тимофій Бадіков: eHealth має стати інструментом для розвитку здорових міст

Запис до лікаря в один клік, без черг та очікування на телефоні; медична довідка, не виходячи з дому; консультація досвідченого лікаря в будь-якому кутку країни – ці та багато інших можливостей дає нам використання електронних послуг в медицині, які покликані підвищити якість медичної допомоги, спростити життя пацієнтам і лікарям, допомогти галузі охорони здоров'я розвиватися.

В Україні електронна система охорони здоров'я (ЕСОЗ) впроваджується з 2016 року як складова електронної охорони здоров'я eHealth. «Треба визнати, що цей процес відбувається складно та супроводжується низкою проблем. В результаті, медичні заклади не можуть повноцінно працювати через відсутність коректних електронних послуг. Від цього страждають і лікарі, і пацієнти» - вважає голова правління ГО "Платформа здоров'я", співзасновник ініціативи «Здорове місто» Тимофій Бадіков.

Він також перерахував переваги електронної охорони здоров'я для пацієнтів:

- Дозволяє нам та нашому лікарю (за нашою згодою) отримати необхідну медичну інформацію про нас, незалежно від того, де ми знаходимося.

- Зникає потреба носити з собою стоси медичних карток та довідок.

- Завдяки електронним сервісам пацієнт може перевірити наявність ліків в аптеках чи медзакладах, отримати рецепт на ліки чи направлення, без потреби щоразу їхати до свого лікаря.

- Ви завжди будете знати, коли треба зробити наступне щеплення вашій дитині або вам.

- Зможете передавати лікарю важливі показники щодо вашого самопочуття, а він зможе моніторити та, при потребі, коригувати лікування в реальному часі.

- Електронні інструменти захищають від призначення ліків, несумісних з тими, що пацієнт вже приймає: система сама покаже "червоний прапорець".

- Безпека пацієнта залежить і від безпеки лікаря. Якщо лікарю не знадобиться витрачати час на написання та друкування великої кількості інформації, то і якість, і безпека допомоги підвищиться.

Без електронних інструментів неможливо побачити реальну картину захворюваності та рівня вакцинації у вашому населеному пункті. Значить, важко передбачити можливий спалах якоїсь хвороби. Не можна об'єктивно оцінити потребу мешканців у ліках та ще багато іншого. Електронні послуги допомагають пацієнтам краще слідкувати за своїм здоров'ям. Тому eHealth можна назвати інструментом, який допомагає розвивати здорові міста, селища та села.

Звичайно, можна скільки завгодно малювати ідеальну картинку пацієнто-орієнтованої eHealth, але всі розуміють, що держава впроваджує будь-які ідеї та зміни через документи, нормативно-правові акти. Ці документи повинні враховувати інтереси пацієнтів та лікарів у будь-якій точці України.

У громадян виникає безліч питань, щодо впровадження таких змін. І нах потрібно давати чіткі відповіді.

«Важливу роль в розвитку електронної охорони здоров'я відіграє місцева влада. Якщо влада на місцях буде розраховувати виключно на участь держави в розвитку електронної системи охорони здоров'я, то все залишиться як є.

Не треба чекати, що уряд чи парламент будуть вирішувати ваші локальні питання. Для цього є місцева влада та громада. Проблеми окремо взятого пацієнта швидше почують та вирішать саме на місцевому рівні», впевнений Бадіков.

І тут уже виникають завдання саме для місцевої влади. Навіть у віддаленому куточку України пацієнти повинні мати можливість отримувати консультації найкращих лікарів країни завдяки телемедицині. Але місцевій владі треба потурбуватися, щоб у медичному закладі були інтернет та комп'ютер, а персонал умів цим користуватися.

Якщо місцева влада виділить кошти на закупівлю холтерів, то спостереження та лікування кардіологічних пацієнтів стане більш ефективним. Якщо знайде кошти, наприклад, для закупівлі пневмококової вакцини для дітей з груп ризику, то допоможе їм зберегти здоров'я, а лікарні – від перевантаження.

«Саме місцева влада має приділяти увагу навчанню пацієнтів та лікарів, щоб пацієнти стали більш відповідальними за своє здоров'я, а лікарі спиралися лише на доказову медицину. І неважливо, чи йде мова про мегаполіс або про село: місцева влада спроможна покращити якість медичних послуг, зокрема, і через електронні інструменти», - впевнений Тимофій Бадіков.

Тим часом, громадські діячі не стоять осторонь. 17 вересня відбулася публічна презентація суспільної ініціативи «Здорове місто». Її представили співзасновники: Євген Комаровський, відомий дитячий лікар, автор книжок і телепроєктів; Микола Конопелько, громадський діяч, член правління ГО «Платформа здоров'я» та «Асоціації e-Health», та Тимофій Бадіков, голова правління ГО «Платформа здоров'я» і засновник ГО «Батьки за вакцинацію».

Метою проекту є організація здорового способу життя у місті, зменшення смертності, збільшення народжуваності та індексу щастя громадян. Також концепція «Здорове місто» пропонує управління всіма сферами міста та цілими галузями крізь призму здоров’я.